Owszem, uwielbiałam chwile wyjścia po 8 rano, które wiązały się z wyborem największych, złocistych croissantów oraz podjadaniem bagietki w drodze do domu. Teraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego
Kitchens Alphabetpropozycji, to z pewnością nie wpisałby jej na listę ukochanych potraw. Całe szczęście, że my wcześniej miałyśmy z nią styczność.Jak widzicie, u nas różnorodność. Owszem, kochamy słodkości, kochamy domowe pieczywo, uwielbiamy dania tradycyjne i te nietypowe, ale mocną pozycję w naszej kuchni zajmują także zupy! Zawsze mocno doprawione, zawsze dopieszczone. Jeśli i Wy macie ochotę poznawać tą naszą smakową
Wypisz Wymalujkilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu
Anioły w kuchniRozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia ŁukaszaŚmiało mogę przyznać, że jestem już uzależniona od tej przepysznej pasty z ciecierzycy i tahini. Hummus uwielbiam podawać z pokrojonymi w słupki warzywami lub rozsmarować go na kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny
Mienta blogSwoją przygodę z wypiekiem chleba rozpoczęłam całkiem nie dawno i w krótkim czasie stałam się fanem i smakoszem domowego pieczywa :), dziś sprawdzony przepis na mój kolejny chleb. Składniki na 3 średnie keksówki; 10 dag drożdży łyżka cukru 2 szklanki otrębów pszennych 1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody łyżka soli 2 łyżki kminku olej do posmarowania
Apetyczna babeczkaPrzygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego
Kulinarne przygody GatityPo raz pierwszy uczestniczyłam w Ezoterycznych spotkaniach przy piekarniku zorganizowanych przez Małgosię . Piekłyśmy wspólnie z innymi gotującymi dziewczynami pyszne bułeczki owsiane wybrane
Kulinarne przygody GatityZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny
Kulinarne przygody GatityZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak
Kulinarne przygody GatityW tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od
Kulinarne przygody GatityTym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go
Kulinarne przygody GatitySzaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele
SMYKWKUCHNIdusić je długo na małym ogniu. Na końcu wrzucić wcześniej podsmażona kiełbasę i dusić jeszcze przez 5 min. Fotorelacja z gotowania: Delektowanie się smakiem: Serwować z domowym pieczywem - u mnie akurat fiński chlebek awaryjny (wersja orzechowa TU , wersja migdałowa TU ). Leczo odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze! Mniam
Grunt to przepis!