Chlebek naan to indyjski płaski chlebek kształtem przypominający kroplę, wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku Naan podawany jest
Oryginalny smakA może pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do
Kulinarne przygody Gatitypieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Słodko-Słony Świat IlonyMoja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się . :) wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie , próbowanie .... I kiedy już wydawało mi się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny
Malinowa Kawiarenkatestować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie:"Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe" ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach(...)nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE! Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Wypisz Wymalujpisałam w poprzednim poście, oto jeden z przykładów tego, w jaki sposób wykorzystuję pozostałości po produkcji domowego mleka kokosowego, czyli pulpę kokosową. Otóż robię z niej m.in. mąkę kokosową, która ma ogrom cennych właściwości, a która jest bardzo droga w sklepie (kilkadziesiąt złotych za kilogram!). Mąka kokosowa, cytuję za ecowawa.pl, ma niską zawartość tłuszczu, całkowicie nie zawiera cholesterolu, glutenu(...)niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie:) Polecam!SKŁADNIKI:pozostała po produkcji domowego mleka
Słodko-Słony Świat IlonyUdało się! Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni . Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany
Dzieje kuchennej WiewióryChleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami , natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to
Kulinarne przygody GatityWszyscy przygotowują się już powoli do Świąt ;) i to, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole, to pyszny, świeży i domowy chlebek ;)Przepis przywędrował do mnie
Lawendowe NieboMiałam Wam ja pokazać już jakiś czas temu. Umknęło mi :)Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe
Dzieje kuchennej WiewióryLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie
dom-agi.plTłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto
Lawendowe NieboKojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele
Praktyczna plI znów zapraszam na pyszny chlebek ..z gotowych mieszanek..zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj i tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na
Moje domowe kucharzenie