Składniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięKolejny pyszny chlebek z gotowych mieszanek dostępnych u P.Adama ..tym razem chlebek orkiszowy słonecznikowy ..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 0,7 l wody domowa kostka rosołowa warzywna 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące(...)diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy z oliwek i prażone pestki słonecznika. Smakuje świetnie :) Smacznego
chwile dla mnieniej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już do niej pieczywa, zdecydowanie można się najeść samą). Mimo to nadaje się też dla osób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja(...)zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy
Ratunku obiadOdkąd pamiętam, chałka była moim ulubionym śniadaniowym wypiekiem . Kupowana od czasu do czasu w pobliskiej piekarni, stanowiła najlepszy przysmak w leniwy poranek . Aby
Food SquarePropozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat
W Mojej Kuchni Lubięzakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin. Całość mieszamy i odstawiamy(...)trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa. 3.etap: ciasto jw. + 80g maki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny. W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć
Moje domowe kucharzenieSkładniki: wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, masło 1/.4 kostki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makrela wędzona 1 większa, cebula 1 większa, ogórek kiszony 1 większy, pomidor 1 średni, szczypiorek 1 pęczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny
W Mojej Kuchni LubięChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny
Gospodyni MiejskaJuż jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby
Kuchnia w opałachnigdy o tym nie pamiętam. Książka jest taka jak lubię: opasłe tomiszcze, które łatwo się nie rozpadnie. Wspaniały, kredowy papier i bardzo ładnie zaprojektowane wnętrze. Nawet zdjęcia są takie domowe, niezbyt wystylizowane, a jednocześnie smakowite. Bardzo podoba mi się pomysł z "kraciastym" dodatkiem, który sprawia, że książka jest przyjemna dla oka. W książce "Mała wielka uczta" znajdziecie 130 przepisów , których(...)opublikowanych przepisów nie jest dostępny na blogu Pauliny i Michała. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, a każdy z nich opatrzony jest stosownym wstępem. Te rozdziały to: świeże chrupiące (pieczywo), małe wielkie (przekąski i przystawki), smakowite gorące (dania obiadowe) i pyszne słodkie (desery). Przeraża mnie natomiast cena okładkowa - 69,90 zł to naprawdę sporo pieniędzy. Ja swoją książkę dostałam
Pasja Smaku