domowe nalewki - 1000 przepisów (strona:58/67)

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny ( wzmacnia serce poprawia trawienie ). 97

Składniki : dojrzałe owoce jarzębiny cukier ( może być trzcinowy ) sok z cytryny alkohol 50 %  Sposób wykonania :   O woce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka pigwowa ( luksusowa ). 164

Składniki :  1 kg owoców pigwy 30 dkg brązowego cukru 1 l czystej wódki 40 % 1/2 l wody 3 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu ( około 4

Przepisy i porady kulinarne
Porzeczkówka 176

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI

My Culinary Art
Nalewka na owocach pigwy ( z miodem lipowym ). 91

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych owoców pigwy 1 pomarańcza 1 łyżeczka arcydzięgla 1 łyżeczka suszonych kwiatów głogu 3/4 l czystej wódki żytniówki 40 % 10 ml

Przepisy i porady kulinarne
Likier kawowy ( z laską wanilii ). 101

Składniki : 25 dkg mielonej kawy dobrej jakości 1 i 1/2 kg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 laska wanilii 250 ml rumu 1 l spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 139

 N alewka ta ma ciekawy smak i aromat, ale co najważniejsze ma ona właściwości zdrowotne ! Doskonale nadaje się na zimowe wieczory, aby nas rozgrzać i

Przepisy i porady kulinarne
Bułeczki żytnio-orkiszowe 107

owsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem. Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące(...)temperatury 200 stopni, pieczemy ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-zytnio-orkiszowe/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Bułeczki żytnio-orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne 156

jednak dobrze! Ich smak zależy od samych ogórków i w dużej mierze od dodatków. Są idealne, żeby chwycić je w dłoń jako przekąskę i podążyć dalej do swoich obowiązków domowych, jak i jako dodatek do kanapki czy grilla. Dwa lata temu, podczas pobytu u teściów próbowałam ich ogórków małosolnych. Były pyszne…ale to żadna nowość Teść za to zdradził(...)dokładamy czosnek i chrzan. Zalewamy zalewą i przykrywamy talerzykiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/ogorki-malosolne-2/ BosowKuchni     Artykuł Ogórki małosolne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 123

paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne drożdżowe kapuśniaczki. Gospodarstwo „Gąsiorowo” Pani Dorota Dyga i jej ser twarogowy był przepyszny. Znalazł uznanie mojego(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów
Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe 179

rukolą. Sos może być dowolny, ale same kąski i tak smakują doskonale i robią wrażenie. Do środka kąsków – bułeczek możecie dodać to co lubicie. U mnie jest domowy keczup, salami i różne warianty sera – to co akurat miałam pod ręką w lodówce. Możecie dodać do środka mozzarellę, przez co kąski będą się bardziej ciągnąć, można dodać oliwki(...)jeszcze 10 min. Podawaj z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-inaczej-kaski-pizzy/ MieszamWGarnku Artykuł Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 402

herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady(...)najlepiej smakuje na kolejny dzień. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/ BosowKuchni   Artykuł Sernik na zimno z mascarpone i kremówką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka z agrestu ( agrestówka ). 106

Składniki : 1 kg dojrzałego agrestu ( nie powinien być przejrzały ! ) 1 l  czystej wódki 50 % 30 dkg cukru 1/2 laski wanilii 2-3 cm korzenia imbiru

Przepisy i porady kulinarne
Węgierska papryka z nadzieniem :) 145

Hej wszystkim czytającym i tym oglądającym tylko zdjęcia  :) Ostatnio udało nam się zdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy

vegetanie
Nalewka imbirowo - szafranowa ( na specjalne okazje ) 99

Szafran Składniki : 0,5 kg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii skórka i sok z 1/2 pomarańcza skórka i sok z 1/2 cytryny 0,1 g

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka dereniówka ( z odrobiną aronii ). 115

Dojrzewające owoce derenia w moim ogrodzie Składniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 10 dkg aronii 1,3 l wody 1 l spirytusu 95 % 60 dkg miodu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z czerwonej porzeczki ( z miodem i wanilią ). 531

Składniki : 1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 70 % 1/3 laski wanilii 0,5 kg cukru 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego  Sposób wykonania :   O

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania