domowa - 5588 przepisów (strona:210/373)

Oponki serowe 150

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowe oponki z białym serem to smak mojego dzieciństwa W moim domu często robione były przez moją mamę. Są mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu

Marta Gotuje
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 223

dynią, kabaczkiem i marchewką.  Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;) Smacznego

Taste Of My Day
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 210

posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami. Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 80% 161

dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży. wyrobione ciasto odpoczywa ciasto w formach wypieczony chleb przepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 170

minut.  Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży. przepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 232

foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego już, stygnącego piekarnika. Chleb żytni z ziemniakami. Chleb żytni z ziemniakami. Chleb żytni z ziemniakami. zaczerpnięte z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 183

delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było to tak, jak każdy domowy kucharz lubi najbardziej - nikt nie mówił, że mu smakuje, tylko po prostu sięgał po następną bułeczkę :-) Ledwo zdążyłem chwycić ostatnią... Przepis jest na 11 bułeczek, ale wyrastają dosyć spore i myślę

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 216

kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. 20 minut później. Jeść, czy poczekać aż ostygną? Bułka z bliska. Bułka z bliska. insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 146

Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze. Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki słodowe 183

zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze trzeciego dnia były niczego sobie. Przy okazji, polecam domowy podpiwek ze słodu i chmielu, smaczne i zdrowe. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn 100 g zakwasu pszennego 150 g letniej wody

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki tygrysie 778

bułek przed rozpoczęciem pieczenia. Bułki tygrysie w rządku. Bułka tygrysia solo. Bułki tygrysie w gromadce. Spękany wierzch bułki z bliska. Zbliżenie spękanej skorupki. inspirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 186

temu chleb lecytynowy zachowuje dłużej świeżość w porównaniu z innym pieczywem. Jego receptura, zgodnie z wytycznymi z roku 1959, jest następująca: Oczywiście poniżej „tłumaczenie” tej receptury, zrozumiałe dla takich domowych chlebowypiekaczy jak ja. Zdecydowałem się przygotować przepis w oparciu o podmłodę normalną (tj. z połowy mąki użytej do wypieku). Pomłoda to początkowa faza fermentacji w dwufazowej metodzie przygotowywania ciasta pszennego

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 238

piekarnika i foremek. Odczekaj co najmnie 12 gdzin, nim zaczniesz kroić chleb. En face. Chleb i kromka. Chleb i kromki. Miękisz z bliska. inspirował przepis z blogu Chleb - moja domowa piekarnia . Listopadowi chlebowypiekacze: Akacjowy blog Arnikowa kuchnia Bajkorada Co mi w duszy gra Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka… Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania