być cudowna. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę
Wypisz Wymalujchwil. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - 400 ml słodkiego, czerwonego wina - 2 cząstki pomarańczy - 1,5 czubatej łyżeczki miodu lipowego - 3 łyżki soku z malin (domowej roboty) - duża szczypta przyprawy korzennej - 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wino wlać do garnuszka, dodać miód i przyprawy i podgrzewać. Do ciepłego wina dodać sok z malin
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajek na 6 kotlecików: 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe przylepa chleba, namoczona i odciśnięta sól, pieprz świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórycudnie! A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi do danego przepisu w sposób twórczy nie bojąc się eksperymentów. Ja piekłam nie z oliwkami a z suszonymi po domowemu pomidorami. Moje bochenki były mocno dziurawe, bardzo wilgotne, chwilami jakby zakalcowate ale bardzo, bardzo pyszne! szczególnie tuż
Dzieje kuchennej WiewiórySobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem inaczej no i domowo. No i na reszcie zimowe buty i kurtki trafiły do pralki a na nasze nogi zakupiliśmy nowe trampki. Uwielbiam takie poranki jak dziś! Sama obudziłam się o 6tej, słońce zaglądało
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórywarsztatach bez cukru postanowiłam i w domu wprowadzić większe ograniczenia na tenże produkt. Cukier trzcinowy, miód, melasa trzcinowa są u nas obecne od dawna,chodziło mi raczej o pierwsze domowe próby ze stewią czy ksylitolem. Niestety nie dla psa kiełbasa. Stewia jeszcze, jeszcze tylko ten ziołowy posmak... Po orzeszkach piniowych i syropie klonowym, tym z daktyli i agawy
Dzieje kuchennej WiewióryOrzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serka po łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie się dzieje w przypadku kardamonu. Uwielbiam jego smak, zapach a wypieki ze szczyptą lub dwiema zmieniają zdecydowanie swój charakter. Inspirację chałkową przyniosła książka "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Nie mogłam im się oprzeć choć przepis wcale nie był opatrzony
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososia na 4 małe kotleciki: 300 g łososia bez skóry i ości szczypta płatków chili pół łyżeczki soli 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół jajka pół łyżki masła sos: pół startego jabłka pół pęczka szczypiorku, posiekanego
Dzieje kuchennej Wiewiórymleczkiem kokosowym* i sosem wiśniowym *z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach? I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsskładników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchniCudownych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, pachnących choinką i domowymi potrawami życzy Maminek kulinarny
Maminek kulinarnyKorzenne placki z płatków jaglanych z serkiem sernikowym i domową czekośliwką Różne już wersje placków były. Tych jaglanych jeszcze nie jadłam. Trochę do dopracowania, ale złe nie były, szczególnie z takimi dodatkami :) Może w tym roku uda mi się poczuć tą magię świąt. Może. Mam na to nadzieje :) Do tych co używali serka "Emilka" czy u was też już
More food, love and dreamsRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta
pieprzny smaczek