Taki sposób na kalafiora wymyśliłam w zeszłą sobotę. Jak zwykle do śniadania wzięłam plik starych gazet i wycinków z przepisami. W starym numerze "Poradnika domowego" prezentował się taki ciut inny kalafior. Nie wiedziałam, czy ryzykować czy nie. Nawet delikatnie zapytałam męża czy "standard" czy "coś więcej", ale nie odczytałam odpowiedzi wprost... Czytaj więcej
bistro mamamiałam w planach domowej przyprawy do piernika, bo nigdy nie zawiodłam się na tych kupnych, gdzie ktoś wiedział ile czego dać, żeby otrzymać idealny efekt końcowy. Chciałam więc jak zwykle kupić, a tu w moim jedynym sklepie spożywczym, który mijam po drodze do domu, ani śladu korzennej przyprawy. A w planach piernik staropolski, ciasto angielskie i oczywiście pierniczki. W domu
bistro mamaSmaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków: 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego 5 filetów śledziowych wiejskich 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości kilka cienkich plasterków żółtego sera 6-7 małych papryczek pepperoni 20 wykałaczek Przygotowanie: Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki. Każdego fileta śledziowego pokrój
Ze smakiem i z pasjąpozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldbudyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego - 0,5 l mleka - 1-2 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy) + cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych) Przygotowanie : Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem
Kuchnia Ellieobiad? Za oknem paskudna pogoda, nie masz ochoty pójść po zakupy? Ja również miewam takie dni. Jeśli macie jakieś warzywa, makaron i odrobinę sera. To możecie przygotować pyszną, domową zapiekankę. Najwięcej radości z przygotowanych dań, dają nam przepisy, które tworzymy sami na bazie tego co mamy w domu. Ja przygotowałem zapiekankę makaronową z warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego
kulinarnyJaSezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie. Czas przygotowania: 65 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 200 ml śmietany 18% 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej
kulinarnyJaPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze
W kuchni wieczoremDelikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki owsianej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru 1/2 szklanki oleju dżem ananasowy
Ze smakiem i z pasjąkebabie. Ale to nasza propozycja. I uwierzcie – warto ją sprawdzić. Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut) Miejsce 5: Wino z pomarańczy Co tu dużo pisać – domowe trunki to jest to. Polecamy oba. Ceny pomarańczy w zimie lecą w dół, więc to dobry okres, by wycisnąć z tych owoców coś wiecej. Miłośnikom wermutów polecamy naszą ryżowo-rodzynkową
Jakugotujesz.plqurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem. Przyrumienione z obu stron przełożyć na talerz, można przekroić na dwie części, aby było wygodniej jeść. Domowe qurrito jest chrupiące i bardzo smaczne
Mix smakumaku * 2 łyżki miodu * 2-3 łyżki cukru pudru * cukier wanilinowy * olejek migdałowy * bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele ) * makaron szerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle
Mix smakuzupy brokułowej. Jest delikatna w smaku. Idealna na lekki lunch. Ze składników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy. 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok 1 duży brokuł 3 serki topione (trójkąciki) śmietankowe sól I pieprz do smaku Brokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy w kostkę
Kulinarna rozmowamusiał wybierać, gdzie spędzać Święta. I w tym roku mam zamiar przeżyć je jak najlepiej potrafię, bo właśnie o to w tym wszystkim chodzi, o radość i ciepło domowego ogniska. Dziś, zgodnie z obietnicą, mam dla Was pyszną zupę cukiniową. Czy wiedzieliście, że to proste warzywo jest bombą witaminową? Zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy
Gotowanie to kochanie