taka trochę zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie o wszystkim zapomnisz. Zawsze
Gotowanie to kochaniehumor. Dla mnie jest to wtulenie się w ramiona mojego ukochanego lub czekolada. Skoro ani jednego, ani drugiego nie miałam pod ręką, a zimno wdzierało się do mego domowego zacisza wszystkimi szparami, postawiłam na Chai Latte. Przepis znalazłam na SavorySimple i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Och, i to był strzał w dziesiątkę. Korzenny smak pobudził wszystkie zmysły i rozlał się
Gotowanie to kochanieskojarzenie... Jednak jeśli przyrządzicie go dla gości - a przygotowanie sporej porcji zajmie Wam naprawdę mało czasu (możecie zrobić go nawet dzień wcześniej), gwarantuję Wam, że Wasza impreza nabierze domowej atmosfery i wszystkim otworzą się buzie. Zakasajcie rękawy i DO DZIEŁA! PORTUGALSKI RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcji Składniki: 100 g ryżu
Gotowanie to kochaniepięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu... A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI Składniki: 1/2 szklanki margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Gotowanie to kochanieCIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK TROCHĘ INACZEJ KURCZAK W ORZECHACH KURCZAK NA POROWYM PUREE Wesołych Świąt! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim
Gotowanie to kochanieNiestety, następnego dnia moja siostra tak się rozchorowała, że została w domu, razem z nią ciasto... Poczułam mocne wyrzuty sumienia, częstując się pierwszym kawałkiem - nic nie cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto
Gotowanie to kochanieciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę
Gotowanie to kochaniePostanowłam zrobić domowe musli, taka mieszankę śniadaniową do mleka, jogurtu. Wyciągam pojemnik i jest gotowa! Składniki -płatki kukurydziane - Słoneczne Pola Ziarenkowo- prażone ziarna - otręby pszenne ekologiczne Młyn Kopytowa - mango kandyzowane Skworcu -orzechy włoskie -nasiona lnu - rodzynki black Jumbo Skworcu - Zurawina suszona Skworcu -płatki owsiane górskie błyskawiczne -płatki cynamonowe Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Moja mieszanka
Z Kuchni Do KuchniPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;) Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały
Grahamka, weka i kajzerkagdybym tego nie zrobiła :) Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu opcjonalnie
Zakręcony Widelecsądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń) MIEJSCE VI ZAPIEKANKA "KRAKOWSKA" (1350 wyświetleń) MIEJSCE VII SCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń) MIEJSCE VIII MLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia) MIEJSCE
My Culinary ArtZachciało mi się dzisiaj pizzy, pomyślałam więc, że zrobię do niej domowe ciasto. Przepis jest prosty a pizza od razu zyskuje na walorach smakowych. Potrzebujemy (na 2 blaty do pizzy): - 3 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki oleju rzepakowego - szczyptę soli - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 50 g świeżych drożdży Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej
W poszukiwaniu inspiracjiWczoraj rano miałam ogromną ochotę na sałatkę jarzynową, ale niestety ta domowa już dawno się skończyła. Na szczęście zawsze mam w domu gotową mieszankę warzyw do sałatki w puszce. Wiem, że jedzenie z puszki nie należy do najzdrowszych, ale czasem można. Tę opcję możemy wykorzystać, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub na przykład na sylwestrową imprezę :) ~ Sałatka jarzynowa ~ Składniki
Kuchenny Skrawek Niebawypieków 4 duże jajka 1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g chałwy sezamowej waniliowej (ja użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Ser miksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka
Blondynka Gotuje