cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez siostry Tatin - Stephanie i Caroline. To właśnie ta pierwsza, domowa mistrzyni cukiernictwa, stworzyła tę wspaniałą tartę w małej mieścinie Lamotte-Beuvron. Choć prawdą jest, że dopiero dzięki Paryżaninowi, restauratorowi Lousiowi Vaudable, tarta zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek
W kuchni Karmel-itkiMiałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam
Poezja smakudeser idealny do porannej kawy lub jako przekąska podczas dnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy
Słodka StronaPieczenie domowego chleba zaliczam do najprzyjemniejszych i najzdrowszych uzależnień, z których nie trzeba się leczyć. Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem
SzczyptaSmaQIbuprofen zaczyna działać, gorączka spada, więc nie mogę wykorzystać tego przeznaczonego na chorowanie dnia, tylko leżąc w łóżku. Wziąłem się wiec za domowy makaron. Czego użyłem? -100 gram mąki pszennej TYP550 -jajko -łyżeczka oliwy -duża szczypta soli Możecie zrobić większą ilość makaronu. Zasada jest taka, że na 100 gram mąki dajecie jedno jajko. Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy do środka
BaRepasMiałam dzisiaj ogromną ochotę na coś z kokosem. Podczas spontanicznych zakupów narodził się pomysł – domowe Raffaello! Czasem, gdy mamy ochotę na słodycze, zamiast sięgać po pierwszy lepszy batonik, warto poświęcić chwilę czasu w domu i przygotować coś dużo zdrowszego, ale jednocześnie nadal słodkiego i pysznego. Wg mnie ta wersja Raffaello w niczym nie jest gorsza od tej sklepowej
Powiedz dietom niePamiętacie moje domowe Rafaello ? Postanowiłam zrobić coś podobnego, tyle że w wersji ciemnej i z nieco innymi dodatkami. Składniki na 15 kulek 40 g suszonej żurawiny/rodzynek 50 płatków migdałów 30 g siemienia lnianego 1 łyżka kakao 80 g mleka kokosowego 2-3 krople aromatu rumowego wiórki kokosowe do obtoczenia 1 spora łyżka miodu 2-3 łyżki mocnej kawy (opcjonalnie
Powiedz dietom niedomu. Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam tutaj wszystkich Japończyków, którzy tę sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: (na dwie porcje) 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15-16 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 2 łyżeczki wiórek kokosowych 4 czubate łyżki masła czekoladowego - najlepiej domowego (przepis następnym razem) lub kupnego (uwaga! czekoladowego bez dodatków) 2 truskawki i odrobina cukru pudru Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do mleka) gotujemy mleko, cukier waniliowy
Słodkie okruszkiświeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Upieczonego łososia układamy na talerze i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu z domowymi frytkami! A Ty? Z czym podasz? Smacznego
Kuchnia moimi oczamiChleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami , natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to powiem Wam, że ten chleb upiekłam na zakwasie, który dostałam właśnie od Piotrka w zeszłym roku na warsztatach, które prowadził we Wrocławiu. Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem
Kulinarne przygody GatityTakie bułki to danie mojego dzieciństwa. Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację. Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą. Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić
Sto kolorów kuchniMiękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko 4,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać
Bulliopączków. Składniki: 1/2 kg mąki 75 g drożdży 6 żółtek 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 kieliszek spirytusu 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Ciastkozercysię! Społeczeństwo wciśnie cię natychmiast w ramy wrednego mizogina lub starej feministki, którzy nie cieszą się światem i uczuciem, a otaczającą rzeczywistość traktują jak piekło najgorsze. Teoretycznie jednoosobowych gospodarstw domowych jest coraz więcej. Praktycznie wystarczy pojechać do rodziny, niby pogodzonej z losem, a usłyszymy nieśmiertelne pytanie: „Masz kogoś?”. Podejrzewam, że odpowiedź: „Tak, mam. Całkiem niezłą kolekcję gadżetów z sexshopu
ladykitchen