radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce : u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru
Walijskie Pichceniearomatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKI Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy
Walijskie PichcenieUwielbiam domowy paprykarz. Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te walory smakowe! Zawsze robię duży słoik i trzymam w lodówce cały tydzień. Tym razem pokusiłam się o zastąpienie ryżu (poprzednia wersja z ryżem TUTAJ ) - białą kaszą gryczaną niepaloną - najwartościowszą
Walijskie Pichceniewariacji na temat takich placuszków są tysiące! Można je robić równie dobrze na maślance jak i jogurcie. Podawać można też na wiele sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą. Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :)) Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami. Składniki: ok 400 g. mąki 1 cukier
Walijskie Pichcenietakie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :)) Poza tym - kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo i notorycznie brak czasu na skomplikowane wypieki
Walijskie Pichceniedomowych na wsiach. Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku
Walijskie PichcenieBardzo lubię naleśniki z jabłkami ... po kuchni rozchodzi się wtedy słodki zapach przysmażanych jabłek i robi się od razu tak jakoś domowo :)) Bo dla mnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy. Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia domu mojej Babci... Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień Babcia kładła
Walijskie PichceniePierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia
Nerds Kitchenbrakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Zrobiłam kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) lazani i w końcu znalazłam przepis na najlepszą domową lazanie. Kluczem do rozwiązania okazał się makaron. Już wiem, że suchy nie jest dobrym rozwiązaniem. Użyć trzeba świeżego makaronu, który można kupić w każdym markecie (znajdziecie go w lodówkach). Wówczas
Kolizje Smakówjako amatorka zdrowego odżywiania nie wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli ! Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy G. ! Oby zmienił zdanie ;) Granolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna
Kitchens Alphabetsuszona (oj ależ nam pachniało w mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;) 3. Na stole znalazły się jeszcze domowej roboty wątrobianka oraz pasztet pomidorowy. 4. Oraz (nie robiąc reklamy) wódka żołądkowa gorzka miętowa, nasza ulubiona :P Mam jeszcze 2 opakowania pasztetu pomidorowego w domu. Jeden
Kitchens AlphabetCzas zacząć przygotowania do świąt. To ostatni dzwonek na nastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową przyprawę do piernika. Na blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam. Pierwsza, to przyprawa luksusowa . Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający. Druga wersja , to wersja przyprawy luksusowej, ale bez dodatku cytrusów. Wersja mniej
Sto kolorów kuchniciastek - Dziękuję :) Składniki na 2 blachy ciastek: 220 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 2 żółtka 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii szczypta soli kilka łyżek np. Śliwelli Eterno , czyli śliwki z czekoladą :) Wykonanie: Masło zmiksowałam mikserem na puszystą masę. Miksując dodałam cukier puder, potem żółtka i ekstrakt
Blondynka Gotujeokazję i testuję przepisy :) Zupa jest nieco pracochłonna, ale zapewniam, ze warto :) Składniki na zupę: 800 g pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce) 2 cebule 1 l. wody domowa kostka rosołowa warzywna (lub mięsna) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany zioła prowansalskie liść laurowy sól pieprz Pomidory obierz i pokrój w kostkę, Cebulę i czosnek posiekaj
chwile dla mnieDomowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez kilka minut często mieszając. Ziarenka mają nabrać złotego koloru a cukier karmelizuje się i zlepia sezam. Na papierze do pieczenia szybko rozsmarowujemy masę sezamową. Jak stygnie robi się twarda. Nożem delikatnie dzielimy na ciastka
prawdziwe jedzenie