domowa - 5588 przepisów (strona:222/373)

Pasztet z pieczarkami 251

Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju  Przejdź do przepisu na pasztet

w kuchni i w ogrodzie
Rogaliki dyniowe z konfiturą 270

najczęściej jesienią;) Ostatnio też upiekłam rogaliki:)) Najpierw nasze ulubione tradycyjne półfrancuskie, które znajdziecie tutaj . Tym razem jednak pokusiłam się na rogaliki z dodatkiem puree z dyni nadziane domową konfiturą. Wyszły całkiem smaczne i pięknie złociste! Składniki: 200g puree z dyni,  250g margaryny,  3 łyżki cukru,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Chleb żytni. 208

Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9206

sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej na grubych oczkach czekolady lub czekoladową posypkę

Ratunku obiad
PRZETWORY - Dżem z dyni i pomarańczy 202

Ciocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią, słoiczek domowego dżemu  z dyni i pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną, pomarańczową skórką. Kolejne dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury! Dżem z dyni i pomarańczy Składniki: 1 kg dyni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 184

przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek. Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami , dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus 124

Śmiało mogę przyznać, że jestem już uzależniona od tej przepysznej pasty z ciecierzycy i tahini. Hummus uwielbiam podawać z pokrojonymi w słupki warzywami lub rozsmarować go na kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny

Mienta blog
Mocno waniliowy omlet biszkoptowy 226

jajka (białka i żółtka osobno) 2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej  Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżka domowego  (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowego Mały danio waniliowy Olej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny) Przygotowanie: Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo

Czarnawisienka
Waniliowo-biszkoptowa babeczka z mikrofali 221

celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy  omlecie waniliowym  - przeboleje kupczy) Kilka kropel aromatu waniliowego Migdały do opruszenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku, posypać migdałami i wsadzić do mikrofali

Czarnawisienka
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 486

Kolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło, humor lepszy a cera zdecydowanie się wygładziła. Dlaczego ja wcześniej nie zmieniłam swoich nawyków żywieniowych? Teraz żałuje, ale nadrabiam. Nadrabiam tłuste jedzenie - smakiem.  Kudłaci Kucharze  stosują te same zasady

Czarnawisienka
Ciasteczka owsiane 275

rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny). Ręką formujemy kluki, spłaszczamy

Czarnawisienka
Burgery z łososia 191

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam do mojej kuchni na pyszną i zdrową wersję burgerów z łososia. Podane w domowej bułce z sezamem z tego przepisu , pysznym pomidorowym sosem BBQ z śliwką oraz warzywami. Zachęcam do zrobienia w swojej kuchni, są naprawdę bardzo pyszne Post Burgery z łososia pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Placki z warzywami na cieście francuskim 229

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach

prawdziwe jedzenie
Bułki drożdżowe faszerowane 256

Bułki drożdżowe są bardzo podobne w przygotowaniu do cebularzy rolls , czy też pizza rolls. B ułeczki te są poręczne, są na kilka kęsów, świetnie pasują też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Atrakcyjna dekoracja i nie tylko... 159

Atrakcyjna dekoracja i nie tylko... bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki.  Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania. Żelki owocowe na bazie soku  np. malinowego. Żelki kawowe na bazie kawy. Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu

Kulinarny karnet Christophera