domowa - 5588 przepisów (strona:224/373)

Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 158

eksperymentowania z tą  pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym

Anioły w kuchni
Zakwas na żurek 102

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej

Anioły w kuchni
Muffinki na majówkę 103

długo...majówka z Aniołami już trwa;) Wiemy, że pogoda nie zachęca...Jeśli nie macie jeszcze pomysłu zapraszamy do Starego i Nowego Sącza;) Ale wracamy do muffinek...moje ukochane z domowym dżemem morelowym  :) Idealne na majówkę:) Daj się skusić... Składniki; 2 jajka, 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy, 150 g naturalnego jogurtu, 100 g brązowego cukru, 100 g maki

Anioły w kuchni
Lemoniada rabarbarowa 104

Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków  i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach.  Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem. Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy

Anioły w kuchni
Bajgle -kuchnia żydowska 109

czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. źródło " Chleb - domowy wypiek

Anioły w kuchni
Ciasto czekoladowe z buraczkami 184

Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
Fasolka szparagowa na zimę 146

godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej 142

wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Wiśniówka z migdałami 147

cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.Sok z wiśni łączymy z wcześniej zlanym płynem. Po miesiącu przelać do butelek.     źródło "Nalewki i inne domowe trunki - superhobby

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 185

minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Krokodylki - ogórki z chili 538

minut ood czasu zawrzenia wody. Po tym czasie jeszcze zostawiamy w garnku okołon 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 124

sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.     /źródło Chleb domowy wypiek

Anioły w kuchni
Orzechy i twaróg 199

Właściwie to lubił je od zawsze, ale dość dawno ich nie kupował, aż do czasu.  No właśnie i w tej oto chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i  dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni

Przysmaki Karolki
Pasztet z pieczarkami 231

Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju  Przejdź do przepisu na pasztet

w kuchni i w ogrodzie
Rogaliki dyniowe z konfiturą 247

najczęściej jesienią;) Ostatnio też upiekłam rogaliki:)) Najpierw nasze ulubione tradycyjne półfrancuskie, które znajdziecie tutaj . Tym razem jednak pokusiłam się na rogaliki z dodatkiem puree z dyni nadziane domową konfiturą. Wyszły całkiem smaczne i pięknie złociste! Składniki: 200g puree z dyni,  250g margaryny,  3 łyżki cukru,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania