Składniki: 500 ml domowego koncentratu pomidorowego , 400 g mięsa mielonego, 2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz makaron do spaghetti Czaniecki, rukola Fit&Easy. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie
Aga w kuchniSkładniki: 3 kg papierówek, 6 łyżek Miodu Wileńskich , 15 g domowego cukru waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie: Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy
Aga w kuchniLepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty
Ala piecze i gotujepieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem i sosem powstałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą ilością sera mozzarella i domowego sosu pomidorowego. Idealna przekąska na imprezę lub po prostu pyszne ciasteczka na śniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych
Kuchnia Łukaszaprzepisu. Składniki: Kurczak o wadze 1 kg-2 kg 1 łyżka soli 100 g masła (dodatkowo) Marynata: 2 łyżki miodu 10 łyżek oliwy 2 łyżki chrzanu 2 łyżki domowej przyprawy do grilla 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą. Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy
Kuchnia ŁukaszaCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych
Kuchnia Łukaszazaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, puszyste, z warstwą domowych jabłek i niesamowicie szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Ciasto tak się spodobało gościom i rodzinie, że znikło ze stołu jeszcze ciepłe, co jest dobrym wskaźnikiem, że było udane. Zapraszam! Składniki: 3 duże jabłka 2 jaja 100 g śmietany 18% 90 g cukru 75 g masła 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia Łukaszadługości ok. 25-30 cm. Lula kebab smażymy na dobrze rozgrzanym grillu przez ok. 3-5 min z każdej strony, aby był złocisty. Lula kebab serwujemy z domową tortillą . Smacznego
Kuchnia Łukaszapiersi kurczaka 200 g wiórków kokosowych olej do smażenia Marynata: 4 łyżki gorczycy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki domowej przyprawy do grilla łyżeczka przyprawy ziołowej Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie miksujemy je przez ok. 3 min, aby marynata była gęsta. Powstałą marynatą nacieramy filety z kurczaka
Kuchnia Łukaszajest ładne i kolorowe, to mogę gwarantować, że jest smacznie. Sałatka z kolorowej papryki jest właśnie taką sałatką. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, no i te piękne kolory pysznej domowej papryki z ogródku. Pycha! Sałatka znikła w mgnieniu oka, co bardzo mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka
Kuchnia Łukaszażółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie: Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych przez sito) i dusimy ok. 20 min, pod koniec dodajemy pikantną przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy w podłużne plastry (ja nie obierałem
Kuchnia ŁukaszaDomowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać
Ala piecze i gotujeMożna z niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego
My Culinary Art