domowa - 5588 przepisów (strona:237/373)

Pączki z pomarańczową konfiturą 200

Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka   domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 175

wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 174

składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł na stałe w naszym domowym menu, oczywiście pod nazwa bryndza :-). A, nawiasem mówiąc, to przy okazji muszę się dopytać przyjaciółki skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 185

powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej   pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czarno - biały 207

kakao 60 g roztopionego masła Na masę 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 ml kwaśniej śmietany 18 % 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 3/4 szklanki cukru Na wierzch 60 g czekoladowych ciasteczek 1 łyżeczka kakao cukier puder Wykonanie: Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao

Kulinarne przygody Gatity
Napoleonka na kruchym cieście 402

słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem 353

piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 254

oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki   bazyliowego pesto 6 -7  połówek

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 218

zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 283

ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 235

mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu    domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 186

kolor. Jajka  w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 174

puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy tort (rainbow cake) 187

cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja  Domowe wypieki . Tęczowy tort (rainbow cake) Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z białymi szparagami 197

ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania