Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około
Kulinarne przygody Gatitywędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek
Kulinarne przygody Gatityskładników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł na stałe w naszym domowym menu, oczywiście pod nazwa bryndza :-). A, nawiasem mówiąc, to przy okazji muszę się dopytać przyjaciółki skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego
Kulinarne przygody Gatitypowtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatitykakao 60 g roztopionego masła Na masę 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 ml kwaśniej śmietany 18 % 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 3/4 szklanki cukru Na wierzch 60 g czekoladowych ciasteczek 1 łyżeczka kakao cukier puder Wykonanie: Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao
Kulinarne przygody Gatitysłodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie
Kulinarne przygody Gatitypiersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kulinarne przygody Gatityoliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki bazyliowego pesto 6 -7 połówek
Kulinarne przygody Gatityzimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę
Kulinarne przygody Gatityziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy
Kulinarne przygody Gatitymały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około
Kulinarne przygody Gatitykolor. Jajka w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Kulinarne przygody Gatitypuszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry
Kulinarne przygody Gatitycytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja Domowe wypieki . Tęczowy tort (rainbow cake) Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki
Kulinarne przygody Gatityząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy
Kulinarne przygody Gatity