Przepis pochodzi z Biblioteczki "Poradnika Domowego" Nam wyszło 19 babeczek. Składniki : 3/4 szklanki białego cukru 2 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli szklanka brązowego cukru, ja zrobiłam tylko z białego 20 dag masła pokrojonego w kostkę łyzeczka cynamonu 1 i 1/2 szklanki uprazonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych szklanka gęstej smietany 1 duże jajko +żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Proste PotrawyChleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz domowym sosem pomidorowym. A także inna proporcja mąki, drożdży i przypraw. Składniki: - 300 g szpinaku 1000 listków Bonduelle - 2 ząbki czosnku - 3 kg pomidorów - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka pieprzu
Proste Potrawykostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około
Proste Potrawyświecie medycyny ogromne uznanie. Suszone owoce pomagają przy biegunkach i zatruciach pokarmowych, tak samo działa zagęszczony sok i przecier z owoców. Świeże owoce działają raczej rozwalniająco ( lek na zaparcia). Domowe leki z czarnej jagody wpływają wprost rewelacyjnie na prace jelit i niszczą bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas także przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności czy wody. Uczeni z Francji
Proste Potrawymalutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem Można podawać z tostami. Pomysł pochodzi z dodatku z przepisami z "Poradnika domowego" - listopad
Proste Potrawyłyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej
Proste PotrawyDeser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości
Proste Potrawysól Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :) Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć
Proste Potrawyhemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi. Ostropest odnawia wątrobę. Olej lniany - z awiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje ciśnienie krwi. " Kiedy tylko zrobię majonez domowy to wypróbuję go w tej prostej sałatce, ta jest z olejem
Proste Potrawypóźniejszym czasie. Warto też przygotować barszcz. Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja. Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie. Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą ) Zakwas można zrobić z połowy składników. Źródło : stąd
Proste PotrawyDzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Proste Potrawy Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie
Proste Potrawysłoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :) Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego. a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu
Proste PotrawySezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :) Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło... Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :) A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie
Proste Potrawynastępnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta rozprowadzić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plKojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru (ja daję
Praktyczna pl