ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik
Chilli Czosnek i Oliwaobiad. Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione
Chilli Czosnek i OliwaPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie
Smaczne Zdrowerisotto. Jak zwykle działałam pod wpływem bliżej nieokreślonych emocji, totalnie nieokiełznana i nieprzygotowana, więc risotto powstało z tego, co akurat pod rękę wpadło. Nieprofesjonalny ryż i suszone pomidory. Tylko. Domowe pesto bazyliowe bazylia suszona (niestety) starty parmezan pieprz w ziarnkach duża garść słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania. Słonecznik podpiekłam
bastalenaKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina
W kuchni Karmel-itkipapryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku pieprz cayenne domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidor został jeszcze z ostatnich lat ( klick ) ale wykorzystałam już wszystkie suszone pomidory ( klick ). A więc padło na słoiczki z suszonymi pomidorami. Jak postanowiłam tak zrobiłam. :) Polecam każdemu domowe, własne, no po prostu przepyszne, a co więcej od kilku dni w całym domu unosi się cudowny zapach. Do roboty! Składniki: 4kg pomidorów (ja wykorzystałam takie podłużne, mają dużo miąższu
Brzuszki Łakomczuszkiczytelnie nam to opisują na opakowaniu. Dlatego nie chcę w tym poście opisać wam jak zrobić deser budyniowy, tylko jak ładnie go ozdobić aby był wisienką na torcie każdej domowej imprezy. Potrzebne nam będą do tego szklanki lub pucharki nie tyle ozdobne co o ciekawych kształtach. Dobrą opcją są szklanki o podwójnym dnie, które dają ciekawy efekt. Bardzo ważne miejsce
cookplZnacie ciasto o intrygującej nazwie Usta Adama . Ja znam i to dość dobrze. W domowym zeszycie zajmuje topowe miejsce wśród ciast i jest częstym bywalcem w naszym, jak i rodzinnym domu. Lubię go za ciekawy, pyszny smak, jak i za łatwość w przygotowaniu. Ciasto kakaowe jest puszyste, mięciutkie a biszkopciki w nim zanurzone, przełożone konfiturą wyglądają niczym usta… usta
Made By Mom And Sonjest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikżółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem z cukinii (przepis niedługo na blogu). Post Zakręcone pizzerinki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością
W kuchni Karmel-itkiNiezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej
Świat Smakuczekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie podczas kolejnej edycji Pikniku Smakoszy. Udział w takim
kolorowotorcikowoSmakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji . Co chwila podjadałam z lodówki. Składniki: 250 g mleka
Poezja smaku