domowa - 5588 przepisów (strona:238/373)

Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 246

mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 153

europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 181

botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Botwinka na zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka  zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 160

przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 169

inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą 178

mozzarellą Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego  przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek sok z  cytryny sól świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 192

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 175

jabłka, czy są bardzo soczyste czy nie.Ja suszyłam kosztele i w suszarce trwało to około 5 godzin. Suszę też warzywa i robię z nich doskonałą  domowa przyprawę vegetę , bez sztucznych dodatków ani zbędnych konserwantów, idealną do zup, duszonych warzyw  czy mięs. Przestałam już kupować sklepowe "jarzynki". Aromatyczne suszone jabłka Składniki: 1000 g jabłek cynamon

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 259

Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej ) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 187

drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40  g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 161

pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek  suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 148

porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu  (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego Almette sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 229

masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku 250 g mascarpone 1 opakowanie serka jogurtowego Almette 1/2  szklanki drobnego cukru 1 łyżka   domowej esencji waniliowej 1/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny Mus śliwkowy: 500 g dojrzałych śliwek węgierek 1/2 łyżeczki kardamonu 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 377

zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy , może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU ), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego

Grunt to przepis!
Szarlotka na kruchym cieście 431

ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. Składniki: 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania