domowa - 5588 przepisów (strona:234/373)

Pesto bazyliowe 149

Domowe aromatyczne pesto z bazylii, o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Najlepiej sprawdza się jako sos do ulubionego makaronu, ale może być również dodatkiem do wielu innych potraw. Składniki: 2 szklanki świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 2 łyżki szklanki orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni

wyzwania kuchenne
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 145

można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść

ladykitchen
Pikantna zupa paprykowa 247

kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
,,Barowa,, kapusta -według Babci Ani 193

Potrawa rodem z PRL-u. Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis Babci używam do dziś. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pleśniak ze śliwkami 137

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno

Sto kolorów kuchni
Pomidorowa zupa krem 193

związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej

Kulinarne przygody Gatity
Dżem: rabarbar, truskawka 178

truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Lekka zupa krem z młodej kapusty 159

główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty sól, pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut.  Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 155

Lubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 183

Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Lody z borówką amerykańską 131

pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g borówek amerykańskich  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 207

Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Suszone wiśnie 177

przepis na  suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw ! Proste i pyszne zarazem. Na pewno je wykorzystam do domowej granoli. Na razie zrobiłam na próbę z jednego kilograma wiśni. na fotce to właśnie kilogram ususzonych wisienek :-) Suszone wiśnie Składniki: 1 kg wiśni Wykonanie: Wiśnie drylujemy, osuszamy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 162

pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem cytrynowym Składniki: 1,5 kg moreli 800 g cukru 1 cytryna kilka gałązek tymianku cytrynowego Wykonanie: Morele pestkujemy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 432

Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania