domowa - 5588 przepisów (strona:235/373)

Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 122

Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii

Kulinarne przygody Gatity
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 164

łuskanych włoskich orzechów 350 g   pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Formę do tary o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny sernik dyniowy 206

pełnoziarnistych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 198

łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki  domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli

Kulinarne przygody Gatity
Kostka grysikowa do zupy 153

istnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim  blogu . I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym makaronem, albo właśnie z kostką z kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 333

końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag  Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 227

zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 243

ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam   domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej

Kulinarne przygody Gatity
Choinki z piernika 184

mąki pszennej (jeśli chcemy, aby pierniki były ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 293

ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej cukier puder do obtaczania ciasteczek Wykonanie: Czekoladę razem z z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając raz na jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 345

Piernikowe kolorowe gwiazdki Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę

Kulinarne przygody Gatity
Kruche piernikowe ciasteczka 160

cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g  domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy  w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas. Pozostałą połowę cukru

Kulinarne przygody Gatity
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 416

pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka  domowej warzywnej pasty bulionowej  lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra   zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 235

żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 216

żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania