kartoflaną. Skoro ją już zrobiłam, to wrzucę i się pochwalę chociaż. Do tego skrzydełka BBQ. Palce lizane były. I co z tego jak (znowu) przyszło nam pałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam
bastalenawiedziałam, tak nie spał(am) przez moją głupotę i łakomstwo. " Ma się Pani cieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać "- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek
bastalenapłatków owsianych opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (lub soli) Płatki wsypałam do misy blendera. Zalałam wodą i miksowałam ok. 1min. Powstały płyn przelałam dwukrotnie przez sitko, posłodziłam i oto mam domowej roboty mleko owsiane. Ja przygotowuję mleko wieczorem, schładzam w lodówce i na poranne śniadanie mam świeże. Przed użyciem polecam wstrząsnąć, gdyż normalnym jest, iż mleko będzie się rozwarstwiać
bastalenaChlebek, chlebek…tylko domowego wypieku, nie ma już tygodnia, że go nie zrobię. Żeby nam się jednak jeden i ten sam nie przejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia
Made By Mom And Sondłuższego czasu chodził mi po głowie sernik z kremem. Pamiętałam, że dawno temu robiłam, zapisany w domowym zeszycie. Odszukałam. Przeczytałam i się za głowę złapałam jak bardzo jest kaloryczny, jak dużo masła, cukru, jajek, ciężki maślany krem… Nie pierwszy sernik za mną, więc zaczęłam działać równie nie pierwszy raz na własne ryzyko, uda się albo nie uda. Starannie dobierając
Made By Mom And SonCiasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Podzielne i zaskakująco smaczne. Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie. Aż w końcu nadszedł czas by je zrobić i przekonać się czy są naprawdę tak smaczne za jakie uchodzą. Nie zawiodłam się. Mają w sobie to coś, co nie pozwala poprzestać na jednym. Frajda przy wycinaniu ciasteczek
Made By Mom And SonJuż dawno nie robiłam ciasta typu ‚przekładaniec’. A tym samym od dawna zabierałam się za odświeżenie smaku ciasta, które jadłam bardzo dawno temu. Z domowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty
Made By Mom And Sonponiżej przedstawiam moje cudeńka, które zniknęły natychmiast (były jeszcze ciepłe i cudownie chrupiące!). Do zdjęć ostały się ostatnie trzy sztuki :)) Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis wszystkim fanom domowego pieczywa! Dodaję do akcji: Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe
Emcia PichciDzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko Polewa/dekoracja: 200g dżemu truskawkowego (smak do wyboru) 1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku kokosowym) Dodatki typu: wiórki kokosowe, migdały, morele suszone, rodzinki itd. Mąkę razem z masłem, cukrem oraz jajkiem wymieszać
Emcia Pichcidodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe! Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie: Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów
Emcia PichciPotrzebujemy 5-7 plasterków sera koziego wędzonego Sos: 1/2 szklanki wody Garść żurawiny 1 łyżeczkę cukru waniliowego domowej roboty (opcjonalnie) Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do wrzenia, następnie wrzucamy żurawinę i często mieszamy. Z racji tego, że jestem człowiekiem niecierpliwym po gotowaniu przez 5 minut ściągnęłam garnuszek z ognia i blenderem zmiksowałam żurawinę. Garnuszek postawiłam
Emcia PichciSkładniki: 2 garście makaronu razowego świderki 250g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki błonnika owsianego 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i przekładamy do miseczki. W międzyczasie kroimy w kostkę truskawki i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem
Emcia PichciSkładniki: 1 kg sera sernikowego 8 jajek 250g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji 300g herbatników 250g borówek amerykańskich Przepis: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek
Emcia PichciGruszki z babcinego sadu <3 Składniki: 1 jajko 3 średnie gruszki 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki błonnika owsianego 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 2 łyżeczki miodu akacjowego Sos czekoladowy Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach i odsączamy. Dodajemy
Emcia Pichciekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę. Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty końcowe są tego warte. W książce zostały
Emcia Pichci