posiłek będzie lżejszy niż tradycyjny kebab w bułce. Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami SAŁATKA KEBAB Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 20 minut (+ czas przygotowania mięsa) Składniki kabab: – mięso z kurczaka przygotowane z przepisu na kebab
nietylkopasta.plżeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie
Gotowanie jest łatweWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE. Szynkę
W kuchennym oknie EwyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów
Kuchnia MagdaLenypapryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowo, bo oprócz smaku aromatu jest również smak nadzienia. Takie mięso jest dobre zarówno jako pieczeń obiadowa na gorąco, jak i na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg ok. 1 płaska łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżeczka(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku spora szczypta soli do masła Sposób przygotowania: Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą włoską. Ostrym nożem zrobiłam na wierzchu szynki podłużne nacięcia, dość głębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez
Waniliowe Improwizacjetortille, ser żółty, szynka, oliwki, pomidor Możemy wykorzystać gotowe placki, bądź też przygotować je samemu ( pod koniec przepisu, dowiesz się jak zrobić domową tortillę). Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron(...)jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto
Mój Smak na ŻycieKolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak . Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g) 400 g fileta z indyka 1,5 łyżeczki soli himalajskiej(...)lodówce na całą noc. 3. Na drugi dzień mięso przekładamy do szynkowaru, upychamy, szczelnie zamykamy. 4. Do garnka wlewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę, wkładamy szynkowar. Szynka powinna się parzyć jakieś 1,5 godziny. 5. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki. 6. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą
kruche babeczkizupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była gęściejsza i bardziej sycąca, oraz zabielam zupę śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam z usmażoną w plasterki kiełbasą i domowymi plackami tortilli. Idealna zupa na obiad. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 1 średnia dynia 4 marchewki 2 pietruszki 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 kopiaste(...)według uznania przyprawa ziołowa z chili według uznania suszona pietruszka według uznania sól do smaku bulion warzywny według uznania Dodatkowo: 500 g kiełbasy Morlińskiej z szynki MORLINY olej do smażenia u mnie dodatkowo domowe placki tortilli Wykonanie pysznej zupy dyniowej: 1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Dynię myjemy i osuszamy, następnie
Izabelawkuchnidzisiejszą kolację polecam pyszną sałatkę brokułową z szynką, porem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jest bardzo lekka i smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 brokuł, 1 por, 1 puszka groszku konserwowego, 250g szynki konserwowej, 2 ogórki kiszone, 5 jajek, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na małe różyczki. Wrzucam do gotującej się osolonej
Tradycyjna kuchnia KasiWędliny domowe" to książka dla miłośników domowej produkcji wędlin i tych, którzy chcieliby robić wędliny w domu. Znajdziemy tutaj mnóstwo porad jak wyczarować samemu wspaniałe szynki, rolady czy kiełbasy i przekonują, że nie jest to wcale takie trudne. Jak wiemy domowe jest na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe, więc ja jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem. Zacznę od tego(...)krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz te bardziej wyszukane, jak kindziuk czy pastrami
kruche babeczkitakże jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską układamy kolejno plastry sera oraz(...)należy uważać, by się nie rozpadła). Całość delikatnie zawijamy w szynce; powinna utrzymywać wszystko w ryzach bez większego problemu. Postępujemy tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotowe zawijasy przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy około 25 minut. Przekąska jest gotowa. Podajemy gorące z domowym sosem czosnkowym
Kuchenna Kontrrewolucyaszynki wieprzowej 50 ml gorącej wody Pół łyżeczki żelatyny spożywczej Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Szynka z szynkowaru'; listonic_content='900 g szynki wieprzowej(...)pierwsze: jest pyszny i przejrzysty. Własnoręcznie zrobiona i przyprawiona szynka jest o niebo lepsza od tej ze sklepu. Nie zawiera polepszaczy. Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać? Po drugie: wszyscy lubią szynkę! No, prawie wszyscy. Niemniej to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które zawsze szybko znika ze stołu. A domowa, samodzielnie zrobiona rozchodzi się w trymiga! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie
Proste-przepisy.pl