Zima nie odpuszcza - trzeba się rozgrzewać a najlepsze do rozgrzania są zupy. Ta zupa pomidorowa z ciecierzycą, ziemniakami i chorizo jest idealna na takie sytuacje - gęsta
Smaczny zeszytMłode ziemniaczki smażone lub pieczone ..do tego mleczko , najlepiej zsiadłe....mniam..pycha...u mnie tym razem ziemniaczki leciutko podgotowane, a potem obtoczone w przyprawach i usmażone
Moje domowe kucharzenieDanie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1
VioletoweKucharzenieSkładniki: 3 skrzydełka 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy
Kuchnia domowa AniSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, masło do smażenia 2 łyżki, majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa
W Mojej Kuchni LubięSchab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa
W Mojej Kuchni Lubięprawdziwą przyjemnością. Dla początkujących, ważnym atutem będą sugestie, w jaki sposób uprościć i usprawnić przygotowanie wyśmienitego, domowego ramenu. Bardziej doświadczeni, znajdą w niej wiele inspiracji i zachętę do poznawania nowych smaków. Książka podzielona jest na rozdziały dotyczące wywarów (bulionów), tare czyli mieszanek przypraw dodawanych do zupy, makaronów, dodatków i przystawek. Kolejne pięć rozdziałów autor poświęcił głównym rodzajom ramenu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazielone cukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam
W garach u Gosiwiadomościach kilka osób odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :). Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw
Uwaga Babcia Gotujepomysłu na obiad. Chociaż nie od razu się do nich przekonałam, obecnie stanowią element mojego domowego menu i uważam, że zawsze warto mieć w domu awaryjną paczuszkę kotletów. Kotlety Sojowe - Składniki:opakowanie kotletów sojowych2 jajkamąkabulion warzywny (1 kostka)sól, pieprz ulubione przyprawy (ja dodaje: czosnek, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka)olej
Słodka StronaSkładniki: kapusta młoda 2 główki większe, ryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do mięsa mielonego VEGETA
W Mojej Kuchni LubięKolejny przepis na mięsko z szynkowaru i kolejny przepis bez dokładnych ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko
Moje domowe kucharzenie0,5 kg mięsa mielonego z indyka1 czerstwa kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4
Świat Domowej Kuchnipieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej. I nie mylić proszę tutaj ulepszania smaku samym glutaminianem sodu, który podobno w kuchni azjatyckiej stoi w domowym zaciszu obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić(...)daje ten "trójwymiarowy" smak. Że co proszę?! Właśnie. Wspomnienie dzieciństwa. Skłamałbym, że nigdy w moim dzieciństwie nie pojawiły się takie ulepszacze. Będąc dzieckiem zajadałem się chlebem nasączonym taką przyprawą w płynie lub chlebem z margaryną i przyprawą w proszku. Boże, widziałeś to i nie grzmiałeś! Chciałbym powiedzieć, że nie wiem jak smakuje to paskudztwo. Chciałbym nie mieć wspomnień naznaczonych
Right Behind The Kitchenwszystkie naszykowane przyprawy w miseczce, rozsypujemy je równomiernie na desce i otaczamy pocięte szaszłyki z każdej strony. Warto je zostawić po przyprawieniu na 30-40 minut, żeby przeszły aromatem przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową, doprawione szaszłyki z każdej strony smarujemy cienko sosem BBQ przy użyciu szczeciniastego pędzelka. Po pierwszym smarowaniu sosu jeszcze trochę zostanie. Układamy szaszłyki na dobrze rozgrzanej, prawie dymiącej(...)kurczaka z wolnego wybiegu, z polędwiczkami 5-6 łyżek sosu BBQ – domowego albo gotowego (jeśli sos bardzo gęsty – 1 łyżka ciepłej wody do rozcieńczenia) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego chili albo pieprzu cayenne zamiast powyższych przypraw – 4 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
Karo in the Kitchen