piórka cebulę. Ustawiamy funkcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła. Po około 10 minutach do misy wrzucamy kapustę kiszoną. Przemieszać i zamknąć pokrywę do końca pracy programu. Otworzyć misę, dolać wodę, grzyby wraz z wywarem, koncentrat i posiekaną kapustę. Dodać także przyprawy. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Tym razem ustawić opcję STEW i czas 1 godzina(...)jakiś 15 minutach otworzyć pokrywę i ponownie przemieszać. zamknąć pokrywę. Na 10 minut przed końcem dorzucić śliwki i przemieszać. Zamknąć pokrywę i poczekać do końca pracy programu. Gotowe
ClauditteMissCookingPiecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. WEEKEND Uwielbiam weekendy i doceniam je jeszcze bardziej od kiedy pracuję. Co prawda powinnam się skupić w dni wolne od pracy np. na pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta
ClauditteMissCookingMiałam dziś sen !!! Cudowny sen. Obym kiedyś mogła spełnić to co mi się dziś przyśniło. A było to tak: Siedziałam sobie w pracy. Nagle podjechał cały oklejony kolorowy samochód z wyraźnie widocznym logo Kuchnia+ i wyszła z niego grupka ludzi. Mieli ze sobą pełno walizek i pełno karteluszek. Przedstawili się i wyjaśnili powód dla, którego się tutaj zjawili(...)Otóż w drodze jakiegoś tam losowania chybił trafił wylosowali mojego bloga i postanowili dać komuś życiowa szanse na prowadzenie własnego programu. Program odbywałby się w plenerze. Miejscem pracy byłby super restauracyjny autobus. Ale nie taki stojący food truck. W środku też byłby miejsca dla klientów, którzy mogliby na wizji kosztować dań stworzonych w ramach programu. Tworzenie lokalnych produktów oraz zachęcanie
ClauditteMissCookingjuż na tym świecie jest, dużo bardziej cenię sobie uczciwość i transparentność. Mówią, że aby stać się biegłym w danej dziedzinie potrzeba dwóch lat sumiennej pracy. Kto więc Waszym zdaniem jest większym ekspertem - bloger siedzący w temacie od 3 lat, czy dziennikarz, który miał na zebranie materiału jeden dzień? Blogger, który często za darmo zgłębia dany temat(...)interesuje, czy dziennikarz, który ma tekst do napisania, jeden z wielu, jak to w pracy bywa, niekoniecznie go zajmujący? Kiedy amator zamienia się w profesjonalistę? Czy wykształcenie cokolwiek gwarantuje? Czy Steve Jobs był amatorem, a może Abraham Lincoln, albo Coco Chanel? Żebyśmy się dobrze zrozumieli, ja nie sądzę, że dziennikarze to kretyni. Uważam natomiast, że poziom prezentowanych treści na portalach
W kuchni wieczoremrazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka
Krakowskie smaki Aniśniadaniami u mnie jest różnie. Raczej nie omijam tego posiłku, ale na tygodniu nie mam czasu go celebrować. Po wyłączeniu kolejnej drzemki w budziku, szybko zbieram się do pracy zabierając ze sobą tylko kanapkę. W pracy robię sobie herbatę i nadrabiam wiadomości z całego dnia. Nic ciekawego, nie ma czego wspominać. Dlatego tak lubię weekendy, gdy mam czas zjeść śniadanie
Pasja Smakuktórych najważniejsza jest witamina C wzmacniająca układ odpornościowy. W swoim składzie zawiera również sole mineralne oraz pektyny. Ponadto jabłka są bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Liście mięty wspomagają naturalną pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Herbatka z jabłkiem i liśćmi mięty w doskonały sposób gasi pragnienie – odpręża, odświeża i relaksuje. To unikalne połączenie witalności i orzeźwienia. Herbatka polecana jest(...)stanach zmęczenia, ogólnego osłabienia organizmu. Szczególnie polecana osobom dbającym o wspieranie naturalnej pracy układu pokarmowego. Siegam po nią zawsze kiedy – imieniny, urodziny, torty, ciasta i ciężkostrawne dania. Mnie pomaga za każdym razem. Wspaniale gasi pragnienie i daje uczucie ulgi. Naturalnie
Z Kuchni Do Kuchniplastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić kilka godzin lub do momentu całkowitego stwardnienia. * Moje uwagi : - podstawą sukcesu jest przygotowanie i odmierzenie wszystkich składników przed przystąpieniem do pracy - ze względu na przygotowywanie karmelu należy działać szybko i sprawnie, więc nie ma czasu na ważenie, itp. w trakcie pracy. - pralinę można przygotować na drugim etapie, w trakcie studzenia masy karmelowej
KUCHARNIAupiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył z pewnością kwotę najbardziej wyszukanych dodatków. Czerwona linia do pracy Mamy został uruchomiona już na samym początku. Każdy etap, a także niezliczone momenty między tymi etapami, konsultowałam z Mamą. Pamiętajcie, że były to czasy telefonów z tarczą, więc wybranie sześciu(...)funkcji redial nikt jeszcze chyba wtedy w Polsce nie słyszał. Tak więc było to też najdłużej pieczone ciasto w moim dorobku. A jednak mimo, iż rozbiłam Mamie pół dnia pracy, a sama z opuchniętym od dzwonienia palcem doprowadziłam przejętą we władanie kuchnię do stanu UWAGA! NIE WCHODZIĆ- REMONT!, to jednak ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam
KUCHARNIAMarqueza i Allende mogłabym czytać (i czytam) bez końca. Moim ukochanym pisarzem jest też Vladimir Nabokov - spirala czasu, o jakiej pisał głównie w Adzie stała się nawet tematem mojej pracy magisterskiej. Zachwycam się opowiadaniami Borgesa, bardzo cenię książki Tokarczuk, Kundery i Hrabala. Nie mam ulubionej książki, co najwyżej mogłabym się zmieścić w TOP 5, choć jeśli wyznacznikiem miałaby być ilość(...)postaci z obrazów Chagalla... Nie mam ulubionego obrazu, tych które mi się podobają jest naprawdę wiele. Jednym z nich jest Drzewo życia Gustawa Klimta, podobnie jak większość jego prac. Bardzo podobają mi się obrazy Paula Klee, Modiglianiego (zwłaszcza Żółty sweter ), niezmiennie zachwyca mnie Chagall oraz kapitalna kreska i widzenia świata Magritta, którego wystawę miałam okazję podziwiać w Londynie - zrobiła
KUCHARNIAminut. Zagniecione ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wałkować do otrzymania bardzo cienkiego arkusza. Można wykonywać tą czynność za pomocą maszynki do makaronu, ja jednak wolę prace ręczną. Cieniutko rozwałkowane ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej wycięłam paski pappardelle o szerokości ok. 1 cm, drugą pocięłam na prostokąty, choć maltagliati nie muszą mieć regularnych kształtów. Jak przystało(...)drobno pokrojone suszone pomidory oraz listki bazylii i płatki czosnku - zawsze dodaje je do oliwy, którą zalewam suszone pomidory. Wymieszać, przełożyć na talerz i zjadać z apetytem;) Jeśli lubicie prace ręczne, polecam Wam także bardzo domowe orecchiette - przepis tu - klik
KUCHARNIAdokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga - wersja na zaczynie drożdżowym Zaczyn drożdżowy: 18 g mąki 9 g wody szczypta drożdży - nie mam pojęcia jaka to ilość(...)dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki
KUCHARNIAKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej większośc z Was myśli krąża wokól jedzenia... ,,co ja zjem jak stąd wyjdę"?:) Uważam, że najlepiej wyjść na przeciw i przygotować sobie coś naprawdę pysznego. Dodatkowo małym milusińskim możemy powiedzieć, że to kanapka
Kuchnia Pełna PasjiObudziłem się przed siódmą. Żona wychodziła już do pracy, zrobiłem sobie kawę, synek wlazł do naszego łóżka i mówi choć się przytulić tato. Jak już wyjdę z łóżka to nie do końca lubię doń wracać, ale przystałem na jego prośbę. I to był mój błąd...a przymknąłem przecież oko tylko na chwilę, tylko! Obudził nas dzwonek do drzwi. Kto się(...)Wpadłem w jakiś trans i w 20 minut ogarnąłem się i zdążyłem zrobić młodemu śniadanie. Zostawiłem tylko mamie do posprzątania niezły bałagan w kuchni. Teraz siedzę w pracy i korzystając z chwili dzielę się z Wami tymi, tym razem dosłownymi, wariacjami śniadaniowymi. Czego użyłem? -jajko -3 łyżki mąki pszennej TYP550 -1 łyżka mąki gryczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -dwie
BaRepasnastępnie hmm.. a tak obroniłam mgr inż na Politechnice Świętokrzyskiej, w nagrode za zapracowane na studiach pieniążki wybrałam się do Turcji skąd przywiozłam bajeczne zdjęcia Podjęłam pracę w zawodzie jedną, drugą Na weekend wybrałam się do jednej z piękniejszych stolic Europy: Budapesztu Przeniosłam się do innego miasteczka i podjęłam 3-cią pracę Tak w telegraficznym skrócie wyglądały
Pasja tworzenia