photography", którego uczyła mnie Kinga powoli się przede mną otwiera :) W najbliższym czasie będę pisać nieco rzadziej niż 3 razy w tygodniu, do których Was przyzwyczaiłam. Chcę włożyć więcej pracy w doskonalenie się poza blogiem. Doby nie rozciągnę, pracy nie rzucę, a potrzebuję więcej chwil na naukę fotografii i zdobywanie wiedzy, aby moje posty stawały się piękniejsze i ciekawsze. Więc
Chilli Czosnek i Oliwacoś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze szczyptą cynamonu!. Orkisz to ogrom witamin z grupy B, witamina PP, kwas krzemowy i oczywiście białko i błonnik. Nasz baton będzie miękki i wilgotny - zaopatrzcie się w folię spożywczą by opakować batony :). Do dzieła! i zapraszam(...)wraz z cynamonem i dokładnie mieszamy. Ściągamy z kuchenki i przelewamy do dowolnej foremki. Schładzamy w zamrażarce aż syrop zastygnie i utworzy baton. 3/ Wyjmujemy, pakujemy i zabieramy do pracy :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaNiestety autorstwa tego banalnego przepisu nie mogę przypisać sobie. Makaron mascarpone po raz pierwszy jadłam w stołówce w pracy. Od kiedy go spróbowałam, zawsze wybieram to danie, jeśli tylko jest w menu. Ponieważ jest naprawdę wyborny, nie tylko ja się nim zajadałam i dość szybko moja obrotna koleżanka Karolina postanowiła samodzielnie zmajstrować jego kopię w zaciszu swojej kuchni. W związku(...)Karolina to dobra dziewczyna, jak tylko go zrobiła, podzieliła się przepisem ze swoimi koleżankami z pracy, a ja podaję dalej. Szybki, bardzo prosty i jeszcze bardziej smakowity. Koniecznie spróbujcie. Składniki (porcja 3 osoby) : niewielka pierś z kurczaka średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów opakowanie serka mascarpone (użyłam 250g) bazylia najlepiej świeża, ale i suszona spełni swoją rolę mąka
W kuchni wieczoremudało się przeczytać wspaniałą książkę Alexa Prud'homme'a i Julii Child o jej życiu nie tylko we Francji. Jeśli marzycie o zwolnieniu tempa, ucieczce od mozołu codziennej pracy, chcecie smakować nie tylko sole meuniere , ale i samo życie to w tej lekturze znajdziecie portret kobiety, która robiła to jak nikt inny. Przez ponad 35 lat nie do końca(...)sentymentów, po prostu nie poświęcała mu uwagi. Książka opowiada koleje losu Julii. Rozpływa się ona w niej nad dawno jedzonymi potrawami, chwali kolejnych francuskich szefów kuchni i wspomina długoletnią pracę nad wydaniem pierwszego tomu sławetnego Mastering the Art of French Cooking. Czy wyobrażacie sobie, by jakiś dzisiejszy celebryta spędził 10 lat nad pisaniem jednej książki? Przygotowywanie tej pozycji to jeden
W kuchni wieczoremChoć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły. Mimo to, bułeczki wyszły smaczne i myślę, że się udały. Ponieważ nie wymagają dużo pracy i nadają się idealnie na śniadanie dla kogoś, kto nigdy na śniadanie przed pracą nie ma czasu, to na pewno zagoszczą wśród moich alternatyw śniadaniowych. Można chwycić w rękę
W kuchni wieczoremrozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne światło jest nie do przecenienia, a sztuczne oświetlenie to zupełnie inna szkoła jazdy. Po powrocie z pracy, oglądam wieczorami zdjęcia Helen Dujardin i staram się nie załamywać. Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie
W kuchni wieczoremLubię połączenie słodkiego owocu z mięsem. Taka sałatka jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem
W kuchni wieczoremkuchniach, o których dopiero się uczę. Wydaje mi się jednak, że nie przeszkadza to w tym, żeby podzielić się z Wami moimi odkryciami. Liczę, że będziecie mi towarzyszyć. Do pracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie. W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską(...)czwartek. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło
W kuchni wieczoremprzez sito. Na zdrowie! DLACZEGO TO DZIAŁA? SELER NACIOWY - oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia i ułatwia trawienie. Dodatkowo działa korzystnie na układ nerwowy, polepsza pracę nerek i serca. Ponadto, seler naciowy to zaledwie 11 kcal na 100 g, więc sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami :) POMARAŃCZE - obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii(...)organizmu. MIÓD - zabija bakterie, wspomaga leczenie wątroby, dróg żółciowych oraz wrzodów żołądka. Dodatkowo kroi nerwy i wspomaga zasypianie, obniża ciśnienie tętnicze, przyspiesza gojenie się ran, pobudza nasz mózg do pracy - dlatego warto spożywać miód nie tylko w tym koktajlu
My Culinary Artoliwie z oliwek. Masło klarowane zawiera kwas masłowy,czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych,podnoszący w organizmie poziom interferonu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów. Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nowy tydzień, nowe wyzwania, dużo pracy. Tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Oczywiście nie narzekam, szczególnie, że zawitało do nas piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie(...)słów, zapominam zwrotów i gubię się w wypowiadanych zdaniach ( chociaż i po polsku czasem tak mam - jak nie częściej!). No ale zanim to nastąpi, przede mną ciężkie dwa tygodnie pracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe
Słodkie Przyjemnościdzisiejsze wyjście :) Dziś wieczorkiem wybywamy na Skyfall i robimy sobie romantic day :) Bardzo się z tego cieszę, bo muszę zebrać trochę sił - szczerze mówiąc, chciałabym zrobić sobie wolne w pracy, zostawić szkołę i leniuchować. No ale wiadomo, że tego nie zrobię. Pewnie po tygodniu i tak by mi się to znudziło, a zostałabym z niczym. No i za co kupowałabym(...)składniki do kolejnych wypieków? Poza tym przede mną i eM. wspólne urządzanie gniazdka na poddaszu, więc o porzuceniu pracy nie ma mowy :) Wszystko byłoby super gdyby te nieszczęsne egzaminy się nie zbliżały, tak, to chyba najbardziej boli :) Żeby sobie poprawić jeszcze bardziej humor idę do kuchni i piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem
Słodkie PrzyjemnościMacie wolny dzień? Ja nie, daty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki
Słodkie PrzyjemnościWeekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się nie myśleć o tym, że już dawno powinnam zacząć pisać pracę magisterską. Jakoś nie mam weny, choć do końca miesiąca powinnam w końcu zacząć ( deadline na pierwszy rozdziała minął 12.31.2012 ). No cóż
Słodkie PrzyjemnościWolny piątek! Jedyny wolny dzień w tym tygodniu. Brzmi wspaniale, aczkolwiek jutro też będzie fajny dzień. Najpierw dwie godzinki pracy, później Konferencja Blogerów Kulinarnych w siedzibie Agory, a wieczorkiem wspólna integracja! Zapowiada się niezła zabawa! Teraz tylko trzeba to wszystko jakoś ogarnąć organizacyjnie - na konferencje trzeba się zarejestrować osobiście o 10, pracę zaczynam o 11, po której muszę wrócić
Słodkie Przyjemności