wpisem rozpoczynam swój cykl obiadów do pracy, nazywając je w skrócie lunchbox. Nie są to, przynajmniej na razie, obiady mocno pomysłowe, raczej takie, które mogę wykonać na szybko, robiąc je ze składników, które mam w lodówce/w szafce. Dzisiaj prezentuję sałatkę z makaronem kokardki, papryką, oliwkami i tuńczykiem. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu kokardki puszka tuńczyka(...)kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień wcześniej warto dodać majonez dopiero rano przed wyjściem do pracy
Pasja SmakuLubię makaron, jest sycący i świetnie nadaje się jako składnik obiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać(...)rękach. Ostudzonego kurczaka wymieszać w makaronem i warzywami. Doprawić do smaku i dodać majonez. Jeżeli sałatka robiona jest wieczorem, warto majonez dodać rano następnego dnia przed wyjściem do pracy. insertCookd("bb40aa396f262f278a9c2247d80d0c56
Pasja SmakuWalczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków i w końcu ruszyłam z jakąś dodatkową aktywnością fizyczną. Nawet szykuję sobie obiadki do pracy! Dzięki temu wraca na bloga cykl lunchbox . PS. Jem mało słodyczy i innych takich, ale wiecie, że odkąd postanowiłam na poważnie je odrzucić to nagle chce mi się jeść(...)wiele bardziej? :) PS2. Możecie polecić mi jakieś fajne pudełeczka na lunch do pracy? Bo moje jest toporne ;) Składniki: 50 g ryżu 1/2 filetów z kurczaka 1 łyżka oleju zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy garść pokrojonych kolorowych papryk (u mnie mrożone) sól, pieprz curry chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi
Pasja SmakuDzień dobry! Za oknem już niebo w kolorze szarym, za 20 minut wschód słońca (kiedy skończę pisać post, już będzie dawno po wschodzie), a ja i Kasia właśnie zakończyłyśmy pracę nad nowym numerem naszego magazynu - Magazynu Apetyt ! Za nami 3 pracowite miesiące, abyśmy mogli dzisiaj oddać Wam w ręce nowy, świeżutki, bardzo letni numer naszego magazynu. Co znajdziecie w środku(...)się przekonajcie :-). Mamy nadzieję, że się Wam spodoba i każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Tymczasem Was zapraszam do lektury, a mnie czeka chwila odpoczynku i początek pracy nad kolejnym jesiennym numerem, który będzie jeszcze lepszy! :-) Kliknij w poniższą okładkę, a magazyn otworzy się w większym formacie. Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkoktajle, zdążyłam wypróbować wszystkie smaki i uzależnić się od nich Zanim je zaczęłam kupować koleżanka pokazała mi zgrabne, kolorowe, zakręcane butelki o poj. 250 ml, które codziennie przynosiła do pracy, oczywiście dała mi je skosztować. Gdy tylko skosztowałam wiedziałam, że to będzie moja ulubiona owocowa przekąska. Teraz codziennie zabieram jedną buteleczkę do pracy, bo fruktajl jest moim ulubionym pierwszym śniadaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciekawe, ścięty Agar Agar, który osiągnął już temperaturę bliską 100 stopni C, ponownie stanie się płynny, a po ostudzeniu znów zmieni się w żel. Czyż to nie ułatwia nam pracy? Zdecydowanie :) Ja Agar Agar kupiłam jakiś czas temu w Kuchniach Świata (można kupić go również w internecie) . Przez dłuższy czas leżał sobie w półeczce, aż w końcu ponownie wpadł(...)mamy gotowe galaretki ;) Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru
Sajkofanka smakuuscisk malych raczek. Tak wlasnie rozpoczala sie ta wyjatkowa sroda. Dla kazdej mamy to dzien magiczny, swiateczny. Wprawiona w dobry nastroj po tak milym poranku rzucilam sie w wir pracy. Krzatalam sie po kuchni piekac mocno migdalowe mini serniczki na przedszkolny festyn. A poniewaz Viki nalezy do mojego fanclubu, wiedzialam ze nie moge Jej rozczarowac. Masa serowa udala sie wspaniale(...)miala intensywny migdalowy smak i tradycyjnie musialam sie powstrzymywac by nie wyjesc wszystkiego ;) Po poludniu moja praca zostala nagrodzona piekna laurka i papierowym kwiatkiem zrobionymi w przedszkolu. A dzieki czujnemu Tatusiowi Viki mogla dac mi jeszcze jeden wyjatkowy kwiatek, ktory teraz zdobi nasz salon. Dzis ja skladam najlepsze zyczenia wszystkim Mamom odwiedzajacym moj blog. Wiem, ze z malym poslizgiem
Przysmaki Karolkinowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego, innym razem bardziej skomplikowanego. Czekanie na efekty takiej pracy jest bardzo ekscytujące. Kiedy mam czas pozwalam sobie na skomplikowane potrawy, takie którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jednak są dni kiedy nie mam ani czasu, ani ochoty na tak zwane(...)się sam. Siedzi sobie spokojnie w piekarniku i dojrzewa do chwili kiedy będę go mogła wyłożyć na talerz i zwyczajnie zjeść. Taki przepis mam dla Was właśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu
Przysmaki KarolkiDzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy: Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy
Smaki EdytyJest siódma rano. Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy. Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon, rozgląda się niepewnie to w prawo, to w lewo. Szuka chmur, które znów mogłyby mu zniweczyć plany, aby dać nam swoich promieni. Nareszcie widzę niebo, a nie warstwę grubych, nieprzyjaznych i wprawiających w zły nastrój chmur. Tyle(...)ładne kolczyki. Że przez jakiś czas poobcuję z naprawdę przyjaznymi ludźmi. To są takie... drobiazgi! Ale dzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych
W kuchni Karmel-itkijest wielkim idolem dla młodego amatora. Chłopak zna wszystkie przepisy wieszcza na pamięć, od samego początku kariery. Ich drogi niespostrzeżenie się schodzą. Kucharz-amator ma problemy finansowe. W każdej pracy, jaką dostaje, nie może się rozwijać, a jego menu zawsze wywołuje rewoltę i powoduje, że traci on pracę. Jednak musi czymś się zając, gdyż jego ukochana, jeszcze nie narzeczona, jest
W kuchni Karmel-itkinakręciła Karmel-itkę, że zaczęła szperać, szukać, eksperymentować, próbować, wymyślać i wynajdywać nowe zastosowania oleju rzepakowego. I stwierdziła, że to całkiem niezła zabawa! Karmel-itka od zawsze marzyła o pracy naukowej. W białym kitlu, otoczona sekami róznych odczynników, probówek, pipet, zlewek i pozostałych niezbędnych elementach do pracy w laboratorium. Tak też czuje się teraz, ale zamiast laboratorium - jej królestwem jest
W kuchni Karmel-itkiCzasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego. Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót do domu, dopóty nie stanie przy kuchennym blacie, odziana we fartuszek i przygotowana, by coś popełnić w kulinarnej sferze. Wierci i wierci, spokoju nie daje. I nie wystarczy tu zwykła kanapka czy też serek wiejski(...)miodem i truskawką. Niee, chochlik chce czegoś wymagającego zaangażowania, czasu, pomysłu... Po długim i ciężkim dniu w pracy, Karmel-itka lubi zrelaksować się krojąc, siekając, mieszając, wąchając, smakując... Wtedy czuje, że odpoczywa, odcina się od zwariowanego pędu życiu, że ma chwilę ma siebie. Poniższa sałatka może być wykonana na dwa sposoby: a) na łatwiznę; b) długo, namiętnie, z pełnią pasji
W kuchni Karmel-itkikrwinek w naszym organizmie i B2, której zawdzięczamy piękną skórę. Prócz tego tuńczyk to źródło niacyny (wit. PP), obniżającej poziom cholesterolu i mającej dobry wpływ na pracę serca. Zawiera selen wspomagający odporność oraz sporo wapnia dobrego dla naszych kości i zębów, także jod (poprawia funkcjonowanie tarczycy), a przede wszystkim najwięcej kwasów tłuszczowych omega(...)pozytywnie działają na układ nerwowy) oraz omega-6 (prawidłowy wzrost, regulacja pracy nerek), których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA
W kuchni Karmel-itkikompleksie restauracyjnym Kuchnia Marche w Okrąglaku, zaprosiła nas, wielkopolskie blogerki, na wspaniałe warsztaty. Pod nóż poszła kuchnia hiszpańska. Wraz z 11 pozostałymi dziewczętami, z wielką chęcią zabrałyśmy się do pracy. fot.: Karmel-itka. Menu zostało przygotowane bardzo ciekawie. Zebrane w duety bądź trójki, zajęłyśmy stanowiska i zabrałyśmy się do pracy. Ile było przy tym zabawy! W końcu my, blogerki
W kuchni Karmel-itki