Zwinięcie takiej rolady jest naprawdę proste i nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, czy sprzętu. Wystarczy trochę uwagi i bawełniana ściereczka :) To co? Dacie się skusić na ten długi deser pełen smaku? A w dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj przepis na galaretkowca z dodatkiem mleka. To prosty deser, który sprawdzi się w upalne dni i zaskoczy wszystkich swoim wyglądem a na pewno tych najmłodszych ;) ! Polecam Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodywybierze coś dla siebie nie koniecznie będąc na diecie... Przepisy jak w większości książek podzielone są na śniadania, przekąski, zupy i gulasze, sałatki, dania wegetariańskie, ryby i owoce morza , desery itd.. Ja postanowiłam przygotować danie z rozdziału śniadaniowego, padło na; Placuszki kokosowe z sosem jagodowym. Składniki; pół szklanki maki kokosowej 1/4 łyżeczki sody szczypta soli morskiej pół szklanki niesłodzonego
Radość kipiąca uśmiechem.Włoskie chlebki dzisiaj w wersji na słodko. Chlebki piada są wdzięcznym materiałem do różnych dań, polecam gorąco. Tym razem przygotowałam je na słodko, na śniadanie, ale takim deserem też bym nie pogardziła. Włoskie piadiny na słodko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekilka dobrych lat stały zupełnie nieużywane. W końcu postanowiłam z nich korzystać. Wyjęłam je z serwantki i zaczęłam używać. Przygotowywałam w nich alkoholowe koktajle, podawałam wino lub serwowałam szybkie desery czy słodkie galaretki, które fantazyjnie prezentowały się w pękatych kielichach. Pierwszy stłukł się jeszcze tego samego wieczoru podczas wycierania. Szkło okazało się tak kruche, że mimo delikatnego użycia, kieliszek zniszczył
Raj dla Podniebieniabyć składnikiem drinków, świetnie smakuje dodany do herbaty lub spożywany bez żadnych dodatków. Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast. Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze. Wiśniak na rumie - składniki 2 kg ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczególnie wówczas, gdy się je trochę mocniej przypiecze. Z brzoskwiniami piekłam z myślą o gościach. Ledwo dotrwało do drugiego dnia (bo zapowiedziałam, że nie będzie czasu na przygotowanie jakiegokolwiek deseru 😉). Składniki (na blachę (26 x 21) cm): Ciasto 80 g masła 120 ml mleka 100 ml wrzątku 50 g drożdży 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta
Weekendy w domu i ogrodziechłodniejsze, sierpniowe wieczory powoli przypominają, że niebawem zawita do nas jesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée des demoiselles Tatin” – odwrócony placek pań Tatin. Ciasto zostało nazwane tak długo po śmierci pań Tatin, w latach 30-tych XX wieku. Stephanie i Caroline na przełomie
Karo in the Kitchenbajkowo, bo takie ciasto rozpływające się w ustach jest naprawdę magiczne! SMACZNEGO! to dla Was Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, W-wa 98, “Owocowe ciasta i desery” B. Lasota, R. Sławińska
Zasmakuj Kuchnipolecam zrobić kompot z winogron na zimę , który podany do obiadu smakuje cudownie. Taki domowy kompot robi się bardzo prosto i szybko. Z winogron możesz też zrobić smaczny deser dla dzieci. Zerknij na mój przepis na kisiel z winogron
AniaGotuje.plzewnątrz temperatura osiąga rekordowe wartości. Nie znam nikogo, kto w taki upał ma ochotę odpalać w domu piekarnik. Ale co zrobić kiedy nachodzi ochota na odrobinę słodkości? Przygotować deser bez pieczenia! Sernik na zimno będzie w takiej sytuacji świetną opcją. Chłodny, orzeźwiający, a w dodatku zdrowy, bo przygotowany bez dodatku cukru. Przygotowanie spodu także nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod
HealthyCreationsmnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę
Izabelawkuchnismakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki
Kuchnia MagdaLenymigdałowej zrobiliśmy razem z niedzielnym obiadem, na który był również kurczak, tyle że panierowany w bułce. Ziemniaki i sałatka ze szpinaku też pochodzą z niedzielnego obiadu. No i na deser sałatka warzywno-owocowa przygotowana przez nas wieczorem. Czas – 10 minut. Sami widzicie, że przygotowanie czterech lanczy to łatwizna. Dwa dania trafiły do zamrażalnika, spakowane do plastikowych pudełek i gotowe
Niedzielny kucharz