dokładnie nazywa się przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku 98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery”. Pyszny jabłecznik z bezą i rodzynkami. Wspaniałe letnie ciasto z jabłkami, uwielbiam!;) W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy
Zasmakuj Kuchnisprawdzi w upalne dni. Dodatkowo jest bardzo sycący i słodki. Ostatnio podzieliłam się z Wami moimi pomysłami na arbuzowe koktajle tutaj - a dzisiaj mam dla Was przepis na słodki deser czyli Tort na bazie jogurtu z dodatkiem arbuza:) Idealny na ten gorący weekend;) Wartości odżywcze (całość): 1280 kcal
Health-Fit-Lifejest skomplikowane, mamy cieszące oko przystawki sporo rodzajów paelli, kilka dań mięsnych, codziennie świeże ryby i owoce morza co jest ciekawe i dzięki temu poznaje nowe gatunki ryb. Desery, oczywiście też mamy. Zespół składa się z chefa Fernando, sous chef i dwóch pomocach kuchennych oraz oczywiście nas. Pomimo tego, że jesteśmy praktykantami stanowimy ważną część drużyny. Podoba mi się
Gotuj po hiszpańskucukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta. Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka
Monia miesza i gotujeSkładniki: – 1 szklanka mąki ryżowej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 ml. jogurtu naturalnego – 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron ) –
I LOVE LIFEwyczuwalnym akcentem kokosowym i idealną słodyczą. Spód to z kolei proste, ale zarazem bardzo udane połączenie daktyli i amarantusa ekspandowanego . Całość dobrze razem współgra i tworzy smaczny pomysł na deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look
Zdrowie na języku :Plubi szarlotki :) ? pytanie retoryczne? nie , nie są tacy którzy nie przepadają za tym deserem . Ja osobiście uwielbiam szarlotkę , można ją robić na tyle sposobów , że chyba nigdy mi się nie znudzi. W ten kolejny upalny , tym razem sierpniowy piątek , zapraszam na szarlotkę , która wyjdzie każdemu , nawet początkującemu cukiernikowi :) Szarlotka na kruchym spodzie z musem z jabłek ( ja dałam
Gotowanie PatkiPropozycja deseru na ten piątkowy dzień już była , teraz pora na Obiad:) Dziś polecam , bardzo szybki w prygotowaniu Makaron z serem na jogurcie z pieczarkami , szpinakiem i cebulką. Smakuje rewelacyjnie a co najważniejsze nie będziemy musieli stać przy "garkach" za długo w taki upał :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie
Gotowanie PatkiPrzybywamy na pomoc utrapionym z powodu upałów! Oto nasza kolejna propozycja na orzeźwiający deser. Jako fanki pistacji jesteśmy zachwycone. Mamy nadzieję, że Wy też będziecie. Składniki na ok. 1,5 l Baza 400 ml śmietanki 30% 5 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru Pasta pistacjowe 1,5 szklanki (ok. 200 g) obranych pistacji 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki przegotowanej
Pyszny DuetDawno nie było u mnie ciasta. Ostatnio tylko same przetwory do słoiczków. Zbliża się weekend i jak to może być bez słodkiego deseru? Miałam znów szczęście, że zostałam obdarowana sporą ilością brzoskwiń z własnego ogrodu. Najpierw zajadaliśmy się tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy
Kuchnia u KrysiDziś propozycja na deser. Tarta z borówkami i kremem będzie wprost idealna na nadchodzący weekend Przepis to kombinacja dwóch przepisów, które znalazłam w internecie. Krem jest po prostu genialny. Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie
PatiGotujeUbijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto go dodać gdy deser będziemy dłużej przechowywać). Wyłożyć na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce i udekorować listkami mięty. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej
KUCHNIA POLSKANaleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek. Dziś zapraszam Was jedne z naszych ulubionych naleśników. W tej wersji można się zakochać. Tak przygotowane jabłka są delikatne i dosłownie
Słodkie okruszkitakiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb
Di gotujesię chłodnym prysznicem, wpadają w objęcia przyjaciół podobnych do mojego lub pluskają się w niosącym ulgę basenie, przynoszę szklaneczkę orzeźwiającej granity! Pełna jest lodowatości, słodyczy i przyjemnej owocowości :) Wspaniały deser prosto z upalnej Sycylii, przyrządzany oryginalnie z wody, cytryny i cukru, a niegdyś z lodu specjalnie sprowadzanego ze zbocza Etny, dziś ma wiele wersji smakowych i z łatwością można przyrządzić
Kuchnia w Słońcu Skąpana