Dziś polecam Wam przepis na pyszną i zdrową szarlotkową quinoa (komosę ryżową). Do komosy ryżowej przekonałam się już jakiś czas temu. Najbardziej lubię ją w formie śniadań lub deserów, ale pysznie smakuje również w sałatkach, a nawet jako danie główne. Nasiona komosy ryżowej kryją w sobie bogactwo składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. Białko w nasionach quinoa, to tzw. białko(...)dwóch pucharków. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki – u mnie płatki kokosa, suszony berberys i płatki migdałów. Podajemy. Szarlotkowa quinoa (komosa ryżowa) smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno również można ją zjeść. Smacznego
Słodkie okruszkifrajdy. Tym razem dostaliśmy banana, orzechy i wanilię. I wiecie co? Od razu wiedziałam, co zrobię! Nie musiałam zastanawiać się nawet minuty - przed oczami pojawił mi się gotowy deser, i byłam pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę. Nie zawiodłam się.Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą(...)maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzePudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki waniliowego budyniu w proszku bez cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na sos waniliowy: 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 50 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)Gotowy sos zestawić z gazu, wystudzić, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Polewać sosem waniliowym porcje puddingu ryżowego i podawać na ciepło lub na zimno, tak jak lubimy. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyPyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony
My Culinary ArtJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często
Emskie SmakiJedno z moich ulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku
Wanilia i KardamonW dzieciństwie moja mama przygotowywała czasem ryż zapiekany z jabłkami. Pamiętam ten smak połączenia jabłek z cynamonem. Ja dziś proponuję nieco inną wersję, będzie to prosta
Kuchnia co dniaPudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki waniliowego budyniu w proszku bez cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na sos waniliowy: 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 50 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)Gotowy sos zestawić z gazu, wystudzić, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Polewać sosem waniliowym porcje puddingu ryżowego i podawać na ciepło lub na zimno, tak jak lubimy. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyTo był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to
Moja smaczna kuchniaogóle obróbki cieplnej. Wszystkie są proste i dają dużo przyjemności. Tak jest, sezon na truskawki w tym roku powoli dobiega końca:( Zaczął się późno, bo wiosna była długa i zimna, a kończy również w deszczu i chłodzie. Znikające truskawki ze straganów to najbardziej widomy znak dojrzałości lata, które z fazy owoców miękkich wchodzi w etap twardych owoców: jabłek, gruszek, brzoskwiń(...)kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Zobacz przepis Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia i wyrzutów sumienia Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin i energii
Niedzielny kucharzzielone . Uwielbiam ich orzeźwiajacy, a zarazem nienachalny aromat. Odpowiednio przygotowane pozbawione są nieprzyjemnej goryczki i pozostawiają w ustach miły posmak. Herbata jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że idealnie sprawdzi się także w sezonie letnim. Co więcej, cenię je za wyjątkowe właściwości mające dobroczynny wpływ na organizm . Napar z liści zielonej herbaty zawiera bowiem silne(...)herbaty. Życzę Wam cudownego, słonecznego weekendu Print Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Proste, szybkie i bardzo wiosenne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Course FIT deser, Na słodko Keyword cytryna, fit, jogurt naturalny, ksylitol, lato, mąka orkiszowa, proste ciasto, truskawki Prep Time 10 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 porcji Ingredients
Fitsweet.meStaram się urozmaicać codzienne śniadania . Ostatnio moją miłością jest owsianka kawowa. Jadłam już wersję solo, dzisiaj pora na dodatek w postaci pysznego dżemu wiśniowego, oczywiście najlepiej
Moja smaczna kuchniaLubię upały... przeczekać w cieniu, na leżaczku, sącząc mrożoną kawę, wsłuchując się w ciszę przerywaną jedynie śpiewem ptaków, świerszczy i poszczekiwaniem psów gdzieś
Rozpustne gotowanieŚmieszna sprawa z tymi naleśnikami. Bo mogłoby się wydawać, że w sumie każdy potrafi je smażyć, prawda... ? A jednak okazuje się, że coś, co jest oczywistą
Słodko-Słony Świat IlonyNazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe. Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym. Warto jeść jak najczęściej te zdrowe owoce, mają bowiem liczne wartości odżywcze, są niezwykle bogate w witaminy (A, B, C i inne), błonnik(...)masłem i posypanych cukrem.** Wylej na wierzch przygotowaną masę serową. Na wierzchu ułóż po kilka jagód. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. *Lub mielonego twarogu sernikowego, ale gładkiego, mazistego, o dość luźnej konsystencji. ** Na przykład kokilek do crème brûlée. Możesz również użyć jednej dużej foremki zamiast małych kokilek. Wydłuż wówczas czas pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska