Pamiętam jak będąc małym dzieckiem zajadałam się rabarbarem z cukrem. Było to dawno temu i w tamtym okresie kiedy w sklepach nie było prawie nic, był to jeden z deserów na słodko. Tort eklerkowy z kremem rabarbarowym Pamiętam, iż rabarbar był tak kwaśny, że aż wykrzywiało mi buzię. Ale jak to dziecko, nadal jadłam Okazuje się , iż w dzisiejszych czasach(...)masło się rozpusci. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę. Bardzo dobrze wymieszać. Wstawić z powrotem na ogień i gotować przez minutę. Wystudzić. Masa powinna być letnia a nie zimna. Do letniej masy dodać jajka, po jednym na raz. Bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć do formy do pieczenia. Piekarnik nagrzać
mecookspoczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :) Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru. Wymiary naczyń podane poniżej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem #świętujzlubellą Przepis: wymiary naczyń ceramicznych: 2 małe 12x8 1 duża 30x20 Składniki: 300 g #makaronlubella świderki 2 jabłka(...)Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 10. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, przed podaniem ścieramy na wierzch białą czekoladę. Podajemy na ciepło, lub na zimno
Mój pomysł naNiespieszna, lutowa niedziela. Ten kto może tonie w pieleszach do południa :) Dzisiejsza niedziela nie obfitowała specjalnie w słoneczne promienie, ale pachniała cynamonem i śliwkami, których ostatnią
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJak tam po świętach? Ja czuję, że mój organizm potrzebuje odtrutki po tych wszystkich tradycyjnych specjałach ;) Ostatnio na topie były czarne lody z węglem, ja
Quinoa Raz!Mini Koblerki Brzoskwiniowe Wykorzystując sezon na przepyszne brzoskwinie przygotowałem banalnie prosty i szybki przepis na mini koblerki brzoskwiniowe. Bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, słodzone miodem
Oslov.Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co
Szybko Tanio SmacznieBardzo pożywne ciasto można przygotować w kwadrans,. Tak, to możliwe, zwłaszcza, że zrobimy je z prostych składników, które zwykle mamy w domu. Ciasto owsiane, bo o
Moja smaczna kuchniaJuż Majowie i Aztekowie wiedzieli, że ziarno kakaowca to skarbnica wyjątkowych właściwości odżywczych. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, działa uspokajająco i poprawia humor. Starożytni wiedzieli także
My Chcemy Jeśćpieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki(...)dodać także domową skórkę pomarańczową, rodzynki czy posiekane orzechy. Mieszamy i jeszcze gorącą masę układamy na waflach zostawiając niewielkie brzegi. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Gdy będzie zimna, zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Post Rolada z kaszy manny bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuInspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie Martypodniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec to danie tylko z pomidorkami, tylko z oliwkami lub wersję z samym rozmarynem. Focaccie możecie jeść na ciepło i na zimno, maczając ją w dobrej jakości oliwie. Dobrej jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy(...)stopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMąż namówił mnie do udziału w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących klik :) Jako że zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować
Magiczna kuchnia Dariipomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween!__________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie(...)łyżką kilka minut aż masa zgęstnieje , zdejmujAemy z garnka i dodajemy posiekane masło i posiekaną czekoladę.Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, odstawiamy.Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkooleju kokosowego, co jakiś czas nieco uzupełniając jego ilość, ale można również je smażyć na zupełnie suchej patelni. Najlepsze są na ciepło, ale i zimne placki się obronią. Na zimno doskonałe są z serkiem homogenizowanym domowej roboty np. malinowym i dodatkowo owocami. Dżem też się nada… Spróbujcie również wersji placków z rodzynkami o ile lubicie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type(...)złoty kolor po każdej ze stron. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/serowe-placki-maka-ryzowa/ MieszamWGarnku Artykuł Serowe placki z bananem i mąką ryżową pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty
My Chcemy Jeść