Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska . Rozpoczęliśmy od Cremant de Loire (importer E.Leclerc(...)jednego szczepu Chenin blanc. Winnice położone są na tarasach trawertynowych zapewniający znakomity drenaż wody deszczowej. Klimat jest oceaniczny z wpływami kontynentalnymi zapewnionymi przez zbocza górskie chroniące go przed zimnem i wiatrem. W zależności od ekspozycji na słońce, każda winnica ma swój własny mikroklimat. Wpływa to na niezwykłą różnorodność win tej apelacji. Grubo krojony tatar, imbir, sos sojowy, czarny sezam
królestwo garówCześć, cześć. "W czasie deszczu dzieci się nudzą [...]" -kłamstwo, ja w czasie deszczu gotuję! Dzisiejsze załamanie pogody i ochłodzenie w domu sprawiło, że w trosce
Kuba GotujeTo moje dzisiejsze śniadanie, upiekłam go wczoraj wieczorem więc dziś nie musiałam już nic robić tylko go pokroić, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpolanych pysznym sosem czekoladowym, aromatyzowanym sokiem malinowym. Na sama mysl nabieralam co raz wiekszej ochoty na takie smakolyki. Mino tego, ze ostatnio nie jadam slodyczy, to na ten wlasnie deser skusilam sie bez wiekszego zastanawiania sie. I tak pod wplywem chwili, przez zupelny przypadek wyczarowalam cos co zachwyclo cala rodzine :) Nalesniki zrobilam wedlug tego przepisu. Nalesniki malinowo-czekoladowe skladniki(...)kawalki czekolade i maslo. Nieszamy az do chwili gdy czekolada z maslem sie rozpuszcza. Do sosu dolewamy 2 lyzki soku malinowego. Mieszamy. Sos mozemy podawac na cieplo albo na zimno. Przelozone masa serowo-malinowa nalesniki podajemy ze sosem czekoladowym. Smacznego
Przysmaki Karolkiskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1
Domowy Smak JedzeniaPuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty sernik na zimno, który zachwyca smakiem truskawek również zimą :) urzekła mnie prostota jego wykonania i smak który wydawołoby się powinien kosztować więcej czasu w kuchni a tu taka niespodzianka. Do zrobienia nawet z dwójką dzieciaczków - wiem co mówię :):):) Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku(...)wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem. Wierzch ozdobiłam
cucinareProsty sernik na zimno, który zachwyca smakiem truskawek również zimą :) urzekła mnie prostota jego wykonania i smak który wydawołoby się powinien kosztować więcej czasu w kuchni a tu taka niespodzianka. Do zrobienia nawet z dwójką dzieciaczków - wiem co mówię :):):) Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku(...)wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem. Wierzch ozdobiłam
cucinareBardzo dobre ciasto, nasączone alkoholem. Ciasto biszkoptowe jest bardzo dobre, puszyste nic suche. Maliny dodają kwasowości. Krem fantastyczny. Zrobiłam to ciasto na urodziny kolegi. Wykonanie biszkoptu
Kuchnia PokoleńDziś polecam Wam szybki jagodowo-ryżowy pudding z karmelowymi orzechami . Idealny po długim dniu pełnym wyzwań. Pyszna chwila relaksu. Nie ma jak usiąść na balkonie i
Słodkie okruszkiJeśli nie masz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo
Kulinarna (nie)codziennośćZapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Jest to bardzo zdrowa i niezwykle smaczna propozycja dla osób ceniących zdrowe odżywianie - bez glutenu i bez dodatku cukru, przygotowana na mleku kokosowym. Można ją zjeść od razu po upieczeniu lub wziąć na wynos. A co to takiego jest kaniwa? Kaniwa (Canihua) zwana(...)nakładamy do kokilek. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Rada: Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a'la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbijamy jajko i mieszamy
Kuchnia MagdaLenystołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju Składniki na masę(...)część ciasta i ponownie nakładamy pozostałą część masy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa już stężeje wyciągamy z lodówki. Na górę wylewamy galaretkę (galaretka powinna być zimna ale nie całkowicie „ścięta”). Następnie całość ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
Ciastka i ciastaSkładniki : Spód • 200 g kruchych ciasteczek • 4 łyżki masła Masa • 1 kg twarogu sernikowego • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) • 1 szklanka cukru pudru Polewa
KUCHNIA POLSKADzisiaj zapraszamy Was na pyszny sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką. Przepis, który kojarzy nam się ze świętami w dzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go
Kolizje Smaków