Kuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się
Oryginalny smakkiedy zostaje ugotowana kasza jaglana na przykład po obiedzie. Pyszny, kremowy, przyjemnie czekoladowy, a przy tym zdrowy i bardzo sycący. Course FIT deser Keyword banany, budyń jaglany, fit deser, kakao, mleczko kokosowe, śniadanie Prep Time 5 minutes Czas gotowania 15 minutes Total Time 20 minutes Servings 2 porcje Ingredients Budyń: 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1/4 szklanki(...)więcej mleczka kokosowego. Jeżeli po zmiksowaniu budyń jest za mało słodki, dodać cukier kokosowy/syrop klonowy i ponownie wymieszać. Gotowy budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi owocami i wiórkami gorzkiej czekolady. Artykuł Czekoladowy budyń jaglany. Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meOstatnio na blogu było więcej deserów i ciast niż potraw wytrawnych. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na bułeczki pomidorowe smażone na patelni. Bułeczki są delikatne z nutą pomidorowego sosu. Idealnie pasują aby podawać je z pastą warzywną lub rybną. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułeczki są wynikiem wyzwania podjętego wraz z #olejWielkopolski i #olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić(...)regularne spożywanie oleju rzepakowego (2 łyżki dziennie to zalecana porcja) chroni organizm przed cukrzycą i jej powikłaniami. Olej rzepakowy jest odporny na działanie temperatury więc można go jeść na zimno jak i na ciepło. Dodatkowo również zapobiega wchłanianiu się cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Olej rzepakowy posiada witaminy, które wchłaniają się w organizmie, które korzystnie działają na nasz wzrok czy naczynia
Kuchnia w oparachRabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem
Kulinarne przygody GatityCzapeczki Marshmallow Chcesz sprawić dzieciom nie lada frajdę i słodką ucztę?! Przygotuj czapeczki Marshmallow! Nakład pracy niewielki, w radość i szeroki uśmiech na twarzy gwarantowane! Jeśli
Moje Qulinariasmakuje. Czym w ogóle jest miso? To pasta z fermentowanej soi i ryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane(...)nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają
Poranek na słodkomasę razem z łyżką jogurtu i masą zalewamy łososia. Mozzarellę kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch masy jajecznej. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Na deser buraczane brownie z malinami w formie babeczek Sok wycisnęłam z dwóch średnich buraków i dwóch dużych marchewek wykorzystując wiórki do wykonania babeczek. W/w wiórki 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki(...)kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
Kucharzycadodatku bez pieczenia, co jest ogromną zaletą przy aktualnych upałach.C. pochłaniał z zadowoloną miną, absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6.Trifle z nektarynkami i marakująSkładniki:(na 4 porcje)3 nektarynki4 owoce marakui180 ml śmietany kremówki (38%)250 g mascarpone1 łyżka cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii70(...)ramionka i zeszła mi skóra z nosa, Ptysia na spacerach biegała cała dzika, a C. obtarł sobie stopy w sandałach... Później kilka dni szaro-ponurych, i choć nie było zimno, to brak słonka zdecydowanie nam doskwierał... Teraz znów cieszymy się ciepłymi promykami, i planujemy dzień na plaży. Żeby tylko słonko nie zrobiło psikusa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek
W kuchni Karmel-itkiGalaretka czy też kisiel, to były moje ulubione desery z czasów dzieciństwa. Na co dzień robiło się je z torebki, ale gdy jeździłam do babci, to ona przygotowywała je sama. W zimie dawała do nich mrożone owoce, natomiast w czasie lata wsypywała wszystkie te, które świeżo zerwała z krzaczka. Dziś na blogu domowa galaretka z owocami lata, takie moje wspomnienie(...)wody. Doprowadzamy do zagotowania i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Galaretkę przelewamy do pucharków. Gdy będzie zimna wstawiamy ją do lodówki. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Układamy na zimnej galaretce, na wierzchu układamy porzeczki i borówki
Kulinarne przygody Gatitytylko za sprawą śliwek suszonych. Dodałam także masła orzechowego, które jest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia(...)mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wylewamy do naczynia masę owsianą ze śliwkami. Całość pieczemy przez 25 minut w temp. 180-200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem orzechowym, posypane cynamonem i udekorowane kawałkiem śliwek
Moja smaczna kuchniaTym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To
W kuchni Karmel-itkicrumble, inaczej jabłka zapiekane pod kruszonką, to prosty sposób na pyszną słodkość łączącą w sobie kultowe smaki jesieni – jabłek i orzechów włoskich. Wspaniale nadaje się nie tylko na deser, ale również i na śniadanie – o ile przetrwa noc nietknięte przez łasuchów… Polecam! Składniki: Nadzienie: 1 kg jabłek (przed obraniem) 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 25 minut lub do momentu aż wierzch będzie zarumieniony. I apple crumble gotowe! Podajemy na ciepło albo na zimno. Świetnie pasuje na śniadanie – można podać z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Smacznego! Artykuł Apple crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plZupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki(...)rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej mięty. Opcjonalnie można też dodać kleks ze śmietany i ziarenka granatu. Kluski lane: jajko roztrzepujemy w garnuszku, szczyptę solimy i dodajemy mąkę. Mieszamy
Kolorowy Przepisownik