"Chwila przerwy od upałów? Ja już tęsknię! Ale dla owoców dobrze to zrobi, dzięki temu będą z nami troszkę dużej, a ja będę miała więcej możliwości
Słodkie PrzyjemnościPanna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do najzdrowszych niestety nie nalezy i to ze wzgledu na obecnosc glownego skladnika smietany kremowki w duzej ilosci.Osobiscie nie jestem fanka tego typüu deserow,budyniow,wszystkiego co ma w skladzie mleczne produkty,a prawde mowiac(...)zelatyne namoczyc w zimnej wodziemleko kokosowe,smietanke,cukier,szczypte soli i wiorki kokosowe wymieszac i podgrzac.Zestawic z ognia i rozpuscic w mleczku zelatyne,caly czas mieszajac.Dwie male filizanki oplukac zimna woda i napelnic masa .Wystudzic i wstawic do lodowki na 3 godziny,a najlepiej na cala noc.maliny z lyzka cukru umiescic w garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku posadziliśmy kilka krzaków borówek. Liczę na to, że za dwa-trzy lata będę mogła nazbierać tyle borówek, że wystarczy na niejeden taki sernik:) Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście Składniki: ciasto 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju kokosowego (rzepakowego lub z pestek winogron) 1 i 1/4 szklanki mąki 2 jajka garść szpinaku (ok 70g) 1 łyżeczka(...)tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć (można wysuszyć i wykorzystać do bajaderek lub deseru), a ciasto przekroić na dwa blaty. masa serowa: 400g twarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką) 4 łyżki cukru 1 szklanka borówek
Obiad gotowydeser, ale jeszcze lepszy podwieczorek lub drugie śniadanie. Odpowiednio słodki, sycący, pełen letnich owoców i zdrowej kaszy jaglanej. Mi bardzo odpowiada jego lekko ziarnista struktura; jeśli jednak wolicie, aby deser był kremowy, można kaszę zmiksować blenderem. Tak czy inaczej - będzie pysznie! Flan z kaszy jaglanej z truskawkami i nektarynkami Składniki: (na formę o wymiarach 22x30 cm) 200 g kaszy jaglanej(...)dnie ułożyć połowę owoców, wylać masę, na wierzchu rozłożyć pozostałe owoce. Piec w 180 st. C. przez 35-40 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno, polane miodem. Smacznego! Drugie duńskie lato , jak nazwaliśmy z C. ostatnie upalne dni, nadal trwa. Pełnia szczęścia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodrobinkę za dużo zamieszania. Ale to ja. Lubię po prostu formułę 'wlać-zamieszać-pogotować-zajadać'. I jak najmniej zmywania po drodze żeby było. Tyle tylko, że naprawdę warto! Deser jest super! Przy jedzeniu nie dodaje mu uroku lekko zgrzytajacy w zębach kokos, a wizualnie: surowy banan, który oksyduje i pozostawia dziwny, szaro-burawy kolor. Ale nad tym można popracować, albo(...)miękka. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodaj pokrojonego banana i jogurt naturalny. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Pyszny na ciepło i na zimno. Złyżeczka ulubionego dżemu, albo z owocami
Lejdi of the housePrzepis zaczerpnęłam z ILLUCUCINA ! Szukałam przepisu na lody, które będą orzeźwiające w smaku. Przygotowałam je na odwiedziny znajomych i wszyscy byliśmy zachwyceni ich świeżym smakiem
Szybko Tanio SmacznieAnglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz wspólny znajomy Adam dołożył(...)piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać kruszonką, myślę, że będzie super). Można jeść na ciepło i na zimno
Kuchnia BeatyNiee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do
W kuchni Karmel-itkiśmietanę 30%, żółtka, mąkę i cukier do smaku. Wbrew pozorom domowy budyń jest bardzo prosty, a także szybki do przygotowania. Zachęcam do samodzielnego przyrządzenia budyniu, ponieważ poniższy deser nie jest o smaku śmietankowym, tylko w swoich składzie zawiera prawdziwą śmietanę kremówkę. Ponadto, będziecie wiedzieć co jecie, ponieważ domowy budyń nie zawiera aromatów i barwników, które są dodawane(...)się nie przypaliło) . Budyń musi zgęstnieć. Gorący budyń przelać do pucharków i przed podaniem ozdobić owocami w syropie, np. jagodami. Podawać na ciepło jak i też na zimno. Etapy przygotowywania budyniu: domowy proszek budyniowy i masa przed oraz po zagotowaniu
UgotowaćDeser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą się nim dzieci. Może mieć wiele odsłon w lecie…malinową, porzeczkową, jeżynową…..jaką tylko zechcecie! Cenię go za szybkość i łatwość przygotowania. Absolutny hit każdego rodzinnego spotkania. Składniki: Tortownica 22 cm Spód(...)tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na jakiś czas do lodówki. Masa z manny: Kaszę mannę ugotować na mleku, wystudzić aż będzie całkiem zimna. Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć
Wanilia i KardamonUwielbiam ryż z jabłkami - na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo kolację, a nawet na obiad! Najlepszy ryż z jabłkami zapieka tato, nie wiem jak on to robi, ale jest pyszny!:) Ja jestem leniem i zapiekać mi się nie chce... A dla leniuchów proste rozwiązania są najlepsze... Jeśli masz słoiczek prużonych jabłek - wyśmienicie, będzie jeszcze szybciej:) Jeżeli nie obierz(...)pół łyżeczki soli.2. Mieszamy ryż z prużonymi jabłkami, dodajemy orzechy, po dwie szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Możesz dosypać więcej, ja lubię delikatnie;)3. Jemy na ciepło lub na zimno. Można podgrzać delikatnie w mikrofalówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów i goździkami.Jeśli lubisz rodzynki możesz też trochę wsypać:) Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówZapas z zeszłego roku jagód jeszcze ostał się w czeluściach szafki. Skoro na pierogi czy jagodzianki będzie tego za mało, postanowiłam zrobić niespodziankę Młodej. Kasza manna
Gotowanie z pasjąJak się ma ochotę na coś słodkiego, mało czasu i dużo truskawek to tarta na taka okazję jest wybawieniem ;) Przekładam taką tartę budyniem, lub delikatna
ChilliJemypiekarniku, podlewając filet co kilkanaście minut stopionym masłem. I wariant dla tych, którzy nie liczą kalorii, tradycyjnie panierowany filet i smażony na tłuszczu. Mięso może być jedzone również na zimno. Sprawdzi się jako wędlina. W przepisie uwzględniam wariant środkowy Drukuj Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety(...)mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść(...)wegetarian, którzy przecież zima też coś jedzą ;) W styczniu postanowiliśmy zrezygnować z Mężem z jedzenia mięsa i przyznam się, że jakoś nie odczuwamy jego braku, nie jest nam zimno, nie jesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy
Chilli Czosnek i Oliwa