desery na zimno - 3823 przepisów (strona:176/255)

Panna Cotta 121

Opis: Panna Cotta – włoski deser, który pokochał cały świat. Panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty deser, ale niezwykle pyszny. Zachwyci nawet przeciwników deserów. Składniki: 250 ml śmietany 30% 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki) 1 laska wanilii 250 g truskawek (lub inne owoce) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy(...)garnka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jaglanka czekoladowo-orzechowa 107

mnie jaglanka czekoladowo-orzechowa była towarzyszką minionego śniadania, ale świetnie sprawdzi się również jako deser. Prezentuje się bardzo przyzwoicie, a swoim smakiem nie musi wstydzić się przed innymi deserami lub deseropodobnymi. Jeśli zamiast syropu ryżowego zdecydujesz się na np. daktyle, pamiętaj, że kolor się zmieni i różnica między warstwami nie będzie taka wyraźna. Smakowo jednak będzie to na pewno bardzo(...)przemian warstwy kaszy. Jeśli wybierasz opcję z powidłem to po każdej ciemnej warstwie nałóż odpowiadającą Ci ilość. Twoja jaglanka czekoladowo-orzechowa jest już gotowa. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Jaglanka czekoladowo-orzechowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Liebster Blog Award razy cztery 153

długo przedtem, zanim zaczęłam interesować się gotowaniem samym w sobie. Nigella jest po prostu czarująca, no i nie wstydzi się podjadać po północy. 4. Czy jest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden(...)było? Tak jak pisałam wyżej - Paryż, Barcelona, Wiedeń. Może Kraków? Uwielbiam jego artystyczny klimat. Albo jakieś małe, malownicze miasteczko gdzieś w Europie, gdzie jest raczej ciepło niż zimno, gdzie na targu można kupić piękne sezonowe warzywa i owoce, żartując przy tym ze sprzedawcą, gdzie miałabym piękną kuchnię w drewnie, a z belek pod sufitem zwisałby czosnek i suszące się zioła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DYNIOWE PLACUSZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 115

Dyniowe szaleństwo czas zacząć! Dynia to super warzywo, które można użyć do przyrządzenia zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj u mnie dynia w wersji na

Kuchnia MagdaLeny
DYNIOWE PLACUSZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 132

Dyniowe szaleństwo czas zacząć! Dynia to super warzywo, które można użyć do przyrządzenia zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj u mnie dynia w wersji na

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki z płatków śniadaniowych 160

Same tartaletki opierają się na miodzie i maśle orzechowym, bez mąki, ale połączenie z masą krówkową i budyniem daje jeszcze lepszy efekt. Z podanych proporcji można

Czerwony Gupik
Kompot z suszonych owoców 93

Najlepszy kompot jaki znam, z suszonych owoców wybornie smakuje schłodzony czy podawany na ciepło. Za sprawą suszonych owoców wspomaga trawienie. Kilka goździków dodanych do napoju wspaniale

Moja smaczna kuchnia
Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem 132

śliwkowe ciasto na świecie. Nie mam w składnikach ani grama mąki!  Śliwki nadają pieczonej owsiance słodyczy, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne. To świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną(...)masy owsianej. Delikatnie mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Masę wylewamy do formy. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Owsiankę upieczoną możemy podać np. polaną syropem klonowym lub miodem. Masę owsianą przed pieczeniem możemy dosłodzić zdrowym cukrem, np. brązowym lub kokosowym czy ksylitolem

Moja smaczna kuchnia
Najlepszy sernik na zimno 270

Dzieci go uwielbiają, dorosłym posmakuje na pewno. Nic więc prostszego jak właśnie dzisiaj zabrać się za przygotowanie sernika na zimno.  Mój dedykowany jest najlepszym dzieciom w rodzinie czyli  Olci, Magdzie, Michałkowi, Julianowi i Hubertowi! Pierwszy czerwca dzień radosny! Kwitną kwiatki, słońce świeci! W dniu tak pięknym i wspaniałym życzę Wam sercem całym  moc uśmiechu i radości, szczęścia(...)ubitą kremówką. Całość przelać do tortownicy, odstawić na 2-3 godziny do lodówki by masa zastygła. Dowolnie dekorować.  Moja  Sprawdzona Rada :Sernik można zamrozić, wtedy mamy pyszny deser lodowy

Magiczne Życie Marty
Czekoladowe wafelki 103

Dla niektórych smak dzieciństwa. Dla mnie chyba też, choć masa była maślana, a zamiast czekolady, wyrób czekoladopodobny. Takie czasy… 12 sztuk kwadratowych wafli 150 g

Kucharzyca
CIASTO OBŁOCZEK 220

Ostatnio zamarzyło mi się ciasto niczym ptasie mleczko, delikatne, nie za słodkie w pysznej mlecznej czekoladzie. Pomysł na warstwę cytrynową wzięłam z ciasta  Karnawałowego . Drugą

Pani na deser
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 327

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś zapowiada się piękna pogoda. U mnie placek już zagościł na stole, a zaraz idę bawić się z wnukami :D Pozdrawiam i słonecznej soboty :) Biszkopt z masą krówkową i galaretką BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki(...)innym wg uznania). Masę karpatkową z torebki ubić z mlekiem. Przełożyć na herbatniki. Galaretkę przygotować w 2 szklankach wody. Odczekać do lekkiego stężenia i zalać na placek. Odłożyć do zimna na ok. 2 godziny

Gotuję Testuję
Budyń z dyni 122

Ktoś kiedyś mówiąc, że „budyń to najdroższa mąka na świecie” miał rację :) A wystarczy tylko mleko, trochę zwykłej mąki ziemniaczanej, cukier i jakiś dodatek, który zadecyduje o smaku naszego deseru. Prosto, naturalnie i bardzo smacznie. O własnej satysfakcji nie wspominając ;) Jako, że sezon na dynię właśnie się rozpoczął zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji budyniu w bardzo jesiennej odsłonie(...)małym ogniu i podgrzewamy tylko do momentu zagotowania. Budyń od razu przelewamy do salaterek/miseczek. Przed podaniem polewamy dowolnym sokiem lub syropem owocowym. Budyń można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego! *Jeśli nie dysponujemy gotowym puree z dyni wówczas surową dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy w mleku aż zmięknie (najlepiej ją zmiksować przed dodaniem wymieszanej

MyCookBook.pl
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 126

dojeżdżałam do celu - ciepły uścisk W. wynagradzał wszystko:) W sobotnie poranki o 8 rano wciąż śpiące i przemarznięte miasto nie było dla nas zbyt przyjazne. A nasze dygocące z zimna ciała, mimo żaru dusz, marzyły wtedy jedynie o gorącej herbacie.  Nie była z miodem, ani z kumkwatami, nie było srebrnej łyżeczki, ani filiżanki z laki. Był hotel (i jest(...)kandyzowanym kumkwatem. Teraz po latach, mogę to nadrobić, ale troszkę inaczej, tym bardziej, że obydwoje chętniej razem pijamy teraz kawę. Kumkwaty kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku

KUCHARNIA
Szarlotka razowa 162

Szarlotka razowa Dzisiaj zaliczam 4 pory roku. Za oknem wiosna, w kalendarzu zima, w mojej kuchni jesienna szarlotka, a myślami krążę już w okolicy lata. Jednak

Pełny talerz