postanowiłam schrupać dziś coś dodającego animuszu ale i zdrowego zarazem. Jeśli zatem ktoś ma ochotę na pyszny, energetyczny i bardzo szybki w przygotowaniu deser to polecam jabłka w miodzie z dodatkiem kawy, cynamonu i wiórek kokosowych w zestawieniu z zieloną herbatą. Składniki: - zielona herbata liściasta - 1 jabłko - 1 łyżka miodu - szczypta kawy rozpuszczalnej - szczypta wiórków kokosowych - szczypta cynamonu Parzymy zieloną
upichconatego nie dodawałam do niej cukru to sam by się nie zorientował ;) Stwierdził, że ciasto smakuje jak tradycyjne. Polecam ten pyszny deser :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżka syropu z agawy 4 duże jabłka 2 łyżki konfitury z fig łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków
Mienta blogrozpoczął się czereśniowo to dalej pozostaniemy w tym temacie. Zapraszamy na prościutki ale jakże ładnie prezentujący się deserek. Osobiście bardzo lubimy wszelakie desery na bazie jogurtu. Ten został przygotowany z czereśniami i ozdobiony wiórkami kokosowymi. Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach SKŁADNIKI : 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150 g serka homogenizowanego 350 g jogurtu naturalnego czereśnie wiórki kokosowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLamingtony, znane również jako kokosanki – tym oto łatwym, prostym i pysznym wypiekiem będę Was dzisiaj częstować. Lamingtons – tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladą i posypanych wiórkami kokosowymi. Mój biszkopt jest lekko miodowy, czekolada jest domową polewą a kostki biszkoptu możecie obtoczyć nie tylko w kokosie ale również w zmielonych orzechach włoskich, w zmielonych migdałach
Made By Mom And SonPyszne, zdrowe, kokosowe. Słodkie dzięki stewii i żurawinie. Towarzyszyły mi przy czytaniu książki pt. "Przyprawy". Doskonale pasują do ciepłeh herbaty. CYKL "SŁODZONE STEWIĄ " Składniki: 250 ml
Czarnawisienkajakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko twarogu(...)mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy przez noc w lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się
Kuchnia po mojemuOstatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy
Z miłości do słodkościdomowego mleka kokosowego jest dziecinnie prosta, dlatego od tego czasu sama je robię kilka razy w tygodniu i zawsze mam zapas świeżego, kokosowego mleka. Świetnie zastępuje ono to krowie, można je bez obaw używać do placków, wypieków, deserów, dań azjatyckich, no i oczywiście do kawy... Smak kawy nabiera zupełnie nowego wymiaru:) U osób z alergią na krowie mleko jest(...)oceniam na 2,5-4 zł za 1 litr (potrzeba 1 opakowania 200 g wiórków). Koszt mleka sklepowego to około 8 zł za 400 ml! Ważne jest, aby wiórki kokosowe były ze sklepu ekologicznego lub stoiska "bio" w markecie, gdyż nigdy nie wiadomo jak mocno nasiarkowane są zwykłe wiórki. A pozostałą po miksowaniu pulpę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów
Słodko-Słony Świat IlonyPuszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek
RAROSSAbazylią a dzisiaj lody ananasowe z mlekiem kokosowym i tylko dla dorosłych bo z odrobiną alkoholu. Smakują jak drink piña colada, który zawsze bardzo lubiłam więc i te lody bardzo przypadły mi do gustu. Jeżeli chcecie poczuć odrobinę egzotyki i orzeźwienia to koniecznie zróbcie sobie takie! Lody to świetny deser i to nie tylko na lato. W gorące dni jemy
Smaczna PyzaTort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego (230 ml) 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/2 łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Poezja smakumąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie:) Polecam! SKŁADNIKI: pozostała po produkcji domowego mleka pulpa kokosowa (im więcej tym lepiej) WYKONANIE: Bardzo dobrze odciśniętą przez gazę pulpę kokosową rozsyup dokładnie na dużej blasze wyłożonej papierem
Słodko-Słony Świat IlonyKokosowe kulki a'la rafeallo - to słodkie pralinki, które po raz pierwszy przygotowałam 7 lat temu :) Idealne jako deser dla dwojga. Takie kulki są banalnie proste do przygotowania, a w smaku rozpływają się w ustach. Ponadto jest to świetny pomysł na świąteczną przekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone. Składniki
UgotowaćWypatrzony u Zieleniny deserek lub śniadanko (jak kto woli) poszło od razu do realizacji:) Przypomniały mi się moje pyszne kulki malinowe , tylko że kulki były na
Zdrowa Kuchnia Sowytego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów. Składniki: 50 g płatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1 łyżka syropu klonowego
Food Square