Alce Nero Fair Trade Bio 75 g, pochodzącym z Peru, idealne właśnie do deserów czekoladowych takich jak ten, na który miałam ochotę. Nie zapomniałam o dodatku, który sprawi, że deser będzie słodki w smaku. Miałam jednak na uwadze to, że musi być to zdrowszy zamiennik tradycyjnego produktu, jakim jest cukier. Udało się, po kilku chwilach znalazłam syrop klonowy, popularny(...)przekładamy do malaksera. Dodajemy obranego banana, kakao, syrop klonowy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka kokosowego lub migdałowego. Przekładamy do szklaneczki i wkładamy do lodówki. Podajemy z rozdrobnionymi migdałami. Zdrowe desery nie muszą być czasochłonne. Przygotowana słodka niespodzianka w postaci musu czekoladowego z awokado, zaskoczyła moich niedzielnych gości i prosili o przepis
Moja smaczna kuchniaOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły
Kolizje SmakówCiasteczka kudłacze kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Mam wrażenie, że zawsze na jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś
Sagneska - gotowanie i lifestyleparze, zatrzymujemy cały smak nektarynki i wszystkie witaminy. Idealna alternatywa dla cukierków na halloweenową imprezę dla dzieciaków :) Poniżej przedstawiam dwie wersje deseru: dla dzieci i dla dorosłych. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 2-3 nektarynki 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka cukru dark muscovado 1 duże jajko odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie) dodatkowo dla dorosłych*: gorzka czekolada 1 łyżka syropu malinowego(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy jajko, cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mleko kokosowe. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nektarynki przecinamy na pół, ukręcamy jak awokado i drylujemy łyżką. Do każdej wlewamy przygotowaną masę. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :) *W wersji
Tajskie smakibłyskawiczne kaszki z mlekiem bez gotowania. Teraz, kiedy dzieci są już większe gotuję kaszę z przyjemnością na śniadanie lub robię z niej deser (przepis) Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 szklanki borówek cukier do smaku lub miód Kaszę mannę wymieszać wraz z mlekiem i gotować na wolnym ogniu stale mieszając. Kasza bardzo
O kuchni z uczuciemulubiony deser Brasileiro. To takie wspomnienie dzieciństwa. Mama Brasileiro przygotowywała go dla niego każdej soboty. Gdy grzecznie zjadł obiad, otrzymywał w nagrodzie przepyszny deser. Składniki na 1 porcję (ale duuuużą): Składniki na krem: - 200 ml mleka kokosowego - 100 ml wody - 3 łyżki skrobii kukurydzianej - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka czekolady w proszku Przygotowanie kremu: Wlewamy wszystko
Smaki BrazyliiGotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej
slodkokwasnaplwzględu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron - 100g białej czekolady - 80g czekolady deserowej - pistacje niesolone - uprażone wiórki kokosowe Umyte winogrona osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach, to przepszyna przekąska lub deser. Podane w tak nietypowy sposób będą niespodzianką dla gości… i nie tylko. Zaskoczeniem będzie nie tylko wygląd, ale i burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka sposobów – w czekoladzie białej, deserowej, w pistacjach i wiórkach kokosowych. Oczywiście możliwości na tym się nie kończą… a dopiero zaczynają. Smacznego
mojewypiekiinietylkoteż papaja znalazła się w moich rękach i podam ją z kokosową nutą zatopioną w czekoladowym pianko-musie. Tak naprawdę chciałem pokazać że papaja to całkiem wdzięczny owoc za sprawą papainy i arganiny - poczytajcie szczególnie o tym pierwszym ze względu na to że pomaga trawić białka w organiźmie. Deser w sam raz jako rekompensata po ciężkim dniu :] Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaMamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek
Wanilia i Kardamonskładniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam ten stan, kiedy odkrywam coś nowego, jakiś ekscytujący mnie nowy obszar i mam przed sobą perspektywę eksplorowania go:) To dotyczy oczywiście nie tylko kuchni
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 100g płatków owsianych 100g wiórków kokosowych 130g mąki 100g cukru 90g miodu ½ łyżeczka sody 130g masła Wykonanie: Wszystkie suche składniki z wyjątkiem sody wymieszać ze
The Sweet DamselDla wielbicieli kokosowych smaków pyszne, delikatne kuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj łamiemy stereotypy, czyli jak lubię najbardziej. Mowa o ciastkach, które mają dość złą sławę, a wszystko przez sposób ich wykonywania. Ale, ale ... Zrobione w domu
Garniec Magalie