zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Artykuł Mleko
BlendmanUpały dają się we znaki. Jeść się nie chce tak jak zawsze 😉 a jak już się człowiek zabiera do jedzenia, to zaczyna myśleć o lodach, zimnych
slodkokwasnapldeser, który nie ma w sobie cukru i jest pyszny! Żelowa mleczna masa z nasionami chia bardzo fajnie komponuje się z mango i malinami. Do deseru możecie wykorzystać swoje ulubione mleko, np. zwykłe, kokosowe, migdałowe, itd. Nasiona chia dostępne są w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością, lub w dużych supermarketach, Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zawierają: kwasy tłuszczowe Omega
Przepisy AleksandryNadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w
CzarnawisienkaChoć jeszcze nie mamy kalendarzowej jesieni, to jednak aura za oknem jest typowo jesienna. W takie dni jak dzisiejszy, kiedy krople deszczu bębnią o parapet, jedyne
W kuchni Katiedniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Malibu przelewamy do karafki. Wyciśnięte wiórki kokosowe można użyć do ciast, ciasteczek, pralinek lub deserów
Aga w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To mini wersja bajaderek sprzedawanych w cukierniach. Miękkie kuleczki z bakaliami, które mogą za każdym razem smakować inaczej
Marta Gotujepołączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony owoc (również polecam jagody, czy borówki!), ale takie połączenie jest jak najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki
Be Fit Be Strongchcieć więcej w takie upały? No może... chwili spokojnych zdjęć, bo jak to na lody przystało, przy takich temperaturach topiły się... ... taki zdrowy deser już przed włożeniem do zamrażalnika kusił swoim smakiem Składniki: 1 opakowanie kruchych kokosowych ciasteczek zbożowych firmy Kupiec 50 g 1 dojrzałe mango 1/2 średniego banana 2 małe garście czerwonych porzeczek 2 łyżeczki soku z cytryny
Słodkie okruszkiMalutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki, bez jajka, a w wersji fit nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym(...)wypadku wykorzystane zostały maliny- ozdobić listkami mięty, polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź ciekawy deser mamy gotowy! :) Polecam, kuleczki są wyjątkowe! * kasza manna Kupiec- 1,5 szklanki * mleko kokosowe- 1 szklanka * wiórki kokosowe- 1/3 szklanki * cukier trzcinowy- 1 łyżka (można pominąć) * maliny- 200 g * syrop klonowy- do polania * mięta i płatki kokosowe
Kraina Miodem PłynącaKasza jaglana w śniadaniowej (lub deserowej), bardzo kokosowej odsłonie:) Kiedyś za kokosem nie przepadałam, teraz używam go częściej, a w tej jaglance zapragnęłam mocno poczuć kokosowość
Zdrowa Kuchnia SowyZapraszamy na pyszny deser który posmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut
Kuchenne Wariacjeszansę. Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką była moim walentynkowym hitem i z premedytacją jej nie opisałam przed 14-stym lutego. To deser, który mówi kocham i lubię i warto robić go częściej. Nowy post Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcedużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser w lodówce na całą noc. 3. Podając
Bananowe Pole