blog kulinarny: Gruszkazfartuszka.pl. To zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów. Wracając do książki... Książka zawiera 88 przepisów na różne dania - tym desery, których głównym składnikiem są rośliny strączkowe. Każdy przepis został zilustrowany autorskimi zdjęciami, które zachęcają do eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę(...)znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet
Di gotujeDługo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa(...)ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych
Food SquareSpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej
Kuchnia PROzdrowotnaAgar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie
Kuchnia PROzdrowotnaPanna cotta to deser o międzynarodowej sławie. Kto go nie zna? Delikatny, na słodkiej śmietance, niebo w buzi. Elegancki i prosty do zrobienia. U mnie dzisiaj mocno waniliowa panna cotta z malinowym musem. Słodycz pianki przełamana kwaśną maliną. Zgrało się idealnie :) W tym deserze użyłam wanilii mielonej - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego(...)czekamy, aż zacznie tężeć. Maliny miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do malin przelewamy wodę z żelatyną i przez chwilkę miksujemy. Mus malinowy przelewamy na śmietankę. Deser wkładamy do lodówki, aby stężał. Smacznego
Smak mojego domusucha dodałam jabłko i banana, który też prosił już się o szybką konsumpcję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie danie idealnie sprawdzi się jako deser, śniadanie czy danie obiadowe. Smakuje nawet niejadkom i osobom, które na co dzień stronią od kaszy. To taka podpowiedź na to, jak przemycić do menu kaszę " class="wp-smiley" style="height(...)sucha kasza, gotowana jak inne kasze. Ale jak już wiemy, nie tędy droga i kasza jaglana doskonale sprawdza się na słodko jak i wytrawnie. W ciastach, deserach i sałatkach. Uffff…. koniec gadania, czas gotowania Drukuj Pudding jaglany z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka miodu/2 świeże
Mieszam w Garnkujagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba – ;) na koniec zjeść deser .. deser który pozostawi w ustach chęć zjedzenia jeszcze jednego kawałka sernika .. chociaż talerz już pusty. Tak, tak było w tym przypadku pyszny to był deser, ale jak smakował ? Nie powiem
Kuchnia na wzgórzuCzasami nachodzi nas ochota na coś mega słodkiego i pysznego, wtedy robię deser z bezami i bitą śmietaną, dodaję kwaskowych owoców, dla lekkiego przełamania słodyczy:) Polecam bezy domowe, są najlepsze, przepis znajdziecie tutaj, na blogu (KLIK) Więc jeśli macie ochotę na te pyszności, zapraszam do zrobienia:) --------------------- Maliny Kiwi Bezy ( najlepsze domowe) Śmietanka 30% Mus truskawkowy Przygotowuję owoce, kiwi(...)kruszę. Teraz, w dowolnym, przezroczystym pucharku, układamy składniki warstwami, spód bezy, owoce, ubita śmietanka, znowu bezy i znowu owoce, wg gustu. Wierzch polewam musem truskawkowym. Prosty i szybki deser, mega słodki za sprawą cudownych bezików. Słodycz przeplata się z delikatną kwasowością owoców
Takie tam pichceniemoże zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny wanilia opcjonalnie Sposób przygotowania Wiśnie myjemy na sicie(...)dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu i pracy, a z fantazją podany robi się naprawdę wyszukany, dający maksymalną rozkosz(...)zupa zacznie wrzeć przelać mieszankę i mieszać, aż zgęstnieje. Do pucharków rozlać wiśniowy kisiel i odstawić do lekkiego przestygnięcia (lub ostudzić całkowicie). W międzyczasie ubić kremówkę, zwieńczyć nią wierzch deseru i posypać cynamonem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji Profi ( http://profi.com.pl
Kraina Miodem PłynącaŚmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)oleju i... gotowe! :) Czyli samo tworzenie tych bajecznych kuleczek jest tak dziecinnie proste, że śmiało można poprosić o pomoc dziecko :) Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa
Kraina Miodem PłynącaZaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami(...)Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem. Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte. Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed podaniem). W lesie wysyp jagód, więc dlaczego nie zrobić czegoś pysznego ? Moja wersja Jagodowego Tiramisu :) Aby krem był jeszcze twardszy można użyć jednej śmietany
W Moim Magicznym Domupolubiłeś Nastoletnich Wypieków na FB) to kliknij Lubię to! Będzie mi bardzo miło :) Wracając do dzisiejszego przepisu... czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej(...)czekolady. Takiego deseru nie znajdziecie nigdzie indziej... Polecam! Składniki: (na 4 wieżyczki) 200 g białej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody 1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) 100 g czerwonej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Białą czekoladę
Nastoletnie WypiekaniePanna cotta- słynny włoski deser, który po polsku oznacza gotowaną śmietankę. Tak też jest- śmietankę kremówkę podgrzewa się z żelatyną i dowolnymi składnikami (wanilią, mlekiem, kakao, owocami itp.), po czym chłodzi do całkowitego stężenia. Nic prostszego! Na blogu znajdziecie już dietetyczną wersję tego deseru- jogurtową Pannę cottę ( klik ). Dzisiaj nadchodzę z porzeczkową, podaną w bardzo ładny sposób- na ukos. Polecam(...)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia, tym razem już normalnie- pionowo. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kilka łyżek odstawionego puree z porzeczek. Pannę
Nastoletnie Wypiekanie