Sylwester już tuż, tuż. Dzisiaj proponuję więc przepisy na Sylwestra. Znajdziecie tutaj smaczne przekąski sylwestrowe, dania na ciepło jak również szybkie desery. Przepisy na Sylwestra proste i szybkie do wykonania, a dla bardziej czasowych dania na ciepło z pysznymi sałatkami. Podane niżej przepisy na Sylwestra można również przyrządzić jako dania bufetowe przyrządzając mniejsze porcje, takie na raz. Łatwe do jedzenia(...)kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady
codojedzeniaJeden z lepszych włoskich deserów, czyli panna cotta. Pyszny,lekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach(...)zestawić z ognia. Do miski wlać jogurt, dodać ciepłe mleko, mieszać, aż składniki się połączą. Masę przelać do foremek. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki. Foremki z zastygłym deserem umieścić na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć panne cottę do góry dnem na talerzyki i posypać owocami oraz kakaem
Fit & Healthy Lifeczekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jednak z racji jego kaloryczności przygotowuję go tylko na specjalne okazje. Okazją do jego przygotowania była wizyta przyjaciół a przy tym miałam sposobność przetestować nowe pucharki do deserów. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (zwłaszcza w miętowym), choć rodzajów pucharków w domu mam kilka. Jeśli i Wam wpadły w oko możecie(...)tutaj (klik) . Dostępne są w czterech pastelowych kolorach, wszystkie są piękne więc nie łatwo się zdecydować. Dlatego wzięłam każdego po jednym. Dzięki temu kiedy na stole jest zamieszanie to desery się nie mylą i każdy wie, który jest jego. Składniki na 6 pucharków: 3 jajka 400 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam lato, świeże owoce, te smaki, desery, ciasta z nich...Gdy mam ochotę na lekki deser zazwyczaj jest to jogurt, ciasteczka zbożowe i owoce. Zapraszam na przepis :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDeser ze specjalną dedykacją dla Kingi ;). W sam raz na malinowy sezon :). Słodki, z kwaskową nutą malin i gorzkawą kawą - deser idealny. Malinowy deser z mascarpone 6 porcji Składniki 250 g malin 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g sera mascarpone Duża śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Paczka okrągłych biszkoptów Mocny napar kawy Przyygotowanie 2 łyżki
Kuchnia w szuwarachjakże mocnymi smakami przyćmiłby gwoździa dania głównego, czyli koźlę. Porcja była bardzo przyzwoita, więc mogłam rozkoszować się doznaniami kulinarnymi przez długi czas. Po daniu głównym przyszła kolej na deser, na który bardzo czekałam. Tu jednak spotkało mnie rozczarowanie, ponieważ moja śliwka w czekoladzie, która okazała się deserem na zimno, miała bardzo duże kryształki lodu. Nie wiem, czy był to zamierzony(...)przyszłości wizytę w restauracji Dwie Trzecie, ale tym razem zabiorę ze sobą męża. I koniecznie muszę spróbować ponownie śliwki, aby mieć porównanie - czy kucharze zamierzyli sobie efekt kryształków w deserze, czy wyszło im to przypadkiem. Polecam z czystym sumieniem. Idealne miejsce na randkę, obiad z rodziną czy po prostu posiłek w miłej atmosferze
Cakes By Kejtśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc
moj przepis naprzepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje do słodkości bezy. Makaroniki z zewnątrz mają delikatną skórkę, w środku są mięciutkie i lekko
moj przepis nagodzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli używamy truskawek z kompotu zamiast wrzącej wody może być wrzący kompot nic się nie zmarnuje :)! Smacznego! Truskawkowe Love Truskawkowe Love listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis nacytryny. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 minuty, dodać łyżkę oliwy, doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem, ostudzić, można przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego! Curd
moj przepis nalodówki do całkowitego stężenia na 3-4 godziny lub na całą noc. Torcik przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przeszedł zapachami. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz, następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie i delikatnie zsunąć torcik na paterę. Kroić bardzo ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku i wytartym
moj przepis napalnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna płyta chodnikowa, na przykład
moj przepis naDomowy ekstrakt z wanilii jest bardzo prosty w wykonaniu i obok cukru waniliowego , powinien obowiązkowo znaleźć się w naszych kuchniach, gdyż swoim aromatem wzbogaci niejeden wypiek czy deser. Do przyrządzenia ekstraktu potrzebne są świeże laski wanilii i czysta wódka (niektórzy przygotowują ekstrakt na bazie innego alkoholu, np. rumu, ale zapach alkoholu może finalnie przeważać nad aromatem wanilii). Podobnie(...)miesiącach od przygotowania - do gotowego ekstraktu, dla jego wzmocnienia, możemy ciągle dodawać nowe laski wanilii, również te puste, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu innych wypieków czy deserów - po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt - do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę
Smakołyki Berenikibędzie potrzebował więcej czasu, żeby "wyciągnąć" aromat z lasek; cukier przyrządzony ze zbyt dużą ilością wanilii, będzie miał bardzo intensywny zapach i już jego nieduża ilość zaromatyzuje wypiek lub deser. Przyrządzam domowy cukier waniliowy od dłuższego już czasu i szczerze mogę polecić moje proporcje składników: na 250g drobnego cukru do wypieków, dodaję 2-3 laski wanilii. Tak powstały cukier waniliowy(...)całość do mniejszych słoiczków, tak, żeby otrzymać produkt gotowy od razu do użycia (bez lasek wanilii) - do cukru waniliowego można dodawać też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków - domowy cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego
Smakołyki Bereniki