deser - 61394 przepisów (strona:334/4093)

Pyszny podwieczorek dla dzieci 170

deserek to zwykły budyń! Ale podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy(...)Deser gotowy! Odstaw do wystygnięcia! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski) 174

Miałam ochotę na galaretkę. Ale taką niezwykłą. I wymyśliłam deser piankowy z budyniem waniliowym. Nic trudnego. Jedynie czas oczekiwania na zjedzenie ćwiczy cierpliwość :)  Robiłam go pierwszy raz i szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)  I wyszedł! Składniki: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy(...)godziny. Po stężeniu wyjąć deserki z lodówki, delikatnie zdjąć folię aluminiową i podważając brzegi od wewnątrz foremki małym i ostro zakończonym nożykiem delikatnie wypchnąć piankowe ciasteczko na talerz Można deser przełożyć na dwa sposoby: albo pianką do góry albo budyniem do góry - wówczas można polać syropem malinowym ale w niewielkiej ilości, żeby deser nie był za słodki.  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nasze drugie Wyróżnienie Liebster Blog Award 107

się z takimi Szpileczka: nie spotkałam się z takimi kursami u mnie w mieście 7. Wasze ulubione danie/deser ? Konczi: pytanie bardzo trudne bo lubię wiele  potraw  czy deserów ... Uwielbiam makarony a jako deser dzisiaj wybrałabym  pieczone  gruszki z żurawiną  Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowy Eton Mess 174

Brytyjski klasyk, popularny niezmiennie od XIX wieku. Niezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany(...)wymieszać. Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić i udekorować nimi wierzch deseru. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Dekoracyjne róże: 2 truskawki 2 patyczki do szaszłyków   Truskawki nabić na patyczki.  Ostrym nożem naciąć każdą truskawkę wokół w czterech miejscach

maniapieczenia
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 116

Jeśli sądzisz, że będziesz mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania wcześniej. Jeżeli powinieneś zająć się dużą liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład cukrowy piasek czy cukrowe wafle.      Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe(...)obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek i przydadzą blasku. Wyszukane przybranie na przykład cukrowe wafle do deseru lub pikantne pianki do dania głównego, stanowi doskonały niewielki dodatek, dzięki któremu potrawa zyska na elegancji. Wiele przybrań można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala oszczędzić czas w dniu przyjęcia.      Innym dobrym pomysłem jest zaplanowanie wyglądu stołu. Pomyśl

ClauditteMissCooking
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 195

Meryngi , czyli bezy to cudowne połączenie białek i cukru, ubitych razem na sztywno i upieczonych na kształt delikatnych pagórków i spiralek. Najpopularniejszym i zarazem renomowanym australijskim deserem ( a  może nowozelandzkim - spór o pochodzenie trwa)  jest ponadczasowa pavlova , nazwana na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące(...)wymieszać. Schłodzić w lodówce. do momentu aż mus będzie gęsty i zimny. Oryginalny przepis podaje dodanie do musu 6 żółtek, ja jednak ich nie dodaję - nie mam zaufania do deserów z surowymi żółtkami. Wystudzone blaty przekładać gotowym musem. Część musu zostawić do posmarowania brzegów tortu. Pałeczki bezowe delikatnie pokroić na mniejsze kawałki - długością odpowiadające wysokości tortu. Okleić nimi równo boki

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 107

Drodzy!  Pytacie o przepis do deserów na zdjęciach - od dziś możecie je przeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia(...)opowieść o tym, jak Siedlisko zamieszkało w moim sercu i o tym, jak ja zamieszkam na trochę w Siedlisku. Opowieść o tym, jak tam trafiłam zostawię na deser, a może kiedyś opiszę w książce.... Znalazłam w Siedlisku to, co cenię i czego szukam i coś czego sama się nie spodziewałam. Spokój, przestrzeń, zieleń, przepiękne wnętrza, kolory, cień pod bocianim gniazdem

KUCHARNIA
Truskawkowo - miętowo - pomarańczowy koktajl oczyszczający z siemieniem lnianym 158

możemy zgubić zbędne kg. Do tego lekka dieta i trochę ćwiczeń - rewelka. Lato nadciąga więc i my trochę zadbajmy o siebie :) oczywiście wszystko z umiarem, przecież wiecie, ze uwielbiam desery także nadal będzie kolorowo i różnorodnie na blogu.  Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego  100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi

Niezły Młynek
Ekonomiczne cytrusy 133

pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy.  Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane(...)większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek

Pyry na Gaz
Crunchy z borówką amerykańską 260

Przedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków

OstryKęs
Malinowy obłok - puszysty deser malinowy 864

Prosty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :)  Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową(...)gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty.  Schłodzić przed podaniem

Ze smakiem i z pasją
Domowy cukier waniliowy 135

spotykamy sztuczny cukier wanilinowy , a nie waniliowy . Niestety… jest to cukier z dodatkiem syntetycznego aromatu. Polecam Wam przygotowanie domowego i pachnącego prawdziwą wanilią cukru, idealnego do różnych ciast, deserów i napojów. Zamiast białego cukru możecie użyć np. trzcinowego lub przygotować oba Składniki: 2 szklanki cukru 2 laski wanilii Przygotowanie: Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru

Oryginalny smak
Crème brûlée 161

Przepyszny deser. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Zwłaszcza, że w kuchni już od ładnych paru lat leży zupełnie nie używana opalarka. Kilku pomocnych rad udzielili mi uczestnicy warsztatów w Łochowie. Nie takie to wszystko trudne, a niebo w gębie zagwarantowane! Znakomicie sprawdziły się szklane naczynka w których kupiłam gotowy crème brûlée(...)prawdę po to głównie deser kupowałam,  aby mieć naczynia.  składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek  w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż

Stare Gary
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 138

wieku to miejsce wielokulturowe, które stwarza okazję do poznania kuchni z całego świata i na to David Lebovitz jest otwarty. Zanim jednak zasiądziemy do przystawek, dań głównych i deserów, przejdziemy się po okolicy i posłuchamy o produktach, których używa David i jego filozofii gotowania. Zaprowadzi nas na targ i do lokalnych sklepów. Dowiemy się co poleca, co odradza(...)żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada rozpływa się po kolejnych

W kuchni wieczorem
Crumble gruszkowo-jabłkowe 112

Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest ważne.  Podstawą tego dnia są owoce, które są pod 'przykryciem' kruszonki. Nie wiem co jest lepsze, czy mięciutkie soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób(...)przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon,  a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania