deser - 61894 przepisów (strona:335/4127)

#17 Malinowe mascarponowe ;) 143

Deser ze specjalną dedykacją dla Kingi ;). W sam raz na malinowy sezon :). Słodki, z kwaskową nutą malin i gorzkawą kawą - deser idealny. Malinowy deser z mascarpone  6 porcji Składniki 250 g malin 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g sera mascarpone Duża śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Paczka okrągłych biszkoptów Mocny napar kawy Przyygotowanie 2 łyżki

Kuchnia w szuwarach
Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 114

jakże mocnymi smakami przyćmiłby gwoździa dania głównego, czyli koźlę. Porcja była bardzo przyzwoita, więc mogłam rozkoszować się doznaniami kulinarnymi przez długi czas. Po daniu głównym przyszła kolej na deser, na który bardzo czekałam. Tu jednak spotkało mnie rozczarowanie, ponieważ moja śliwka w czekoladzie, która okazała się deserem na zimno, miała bardzo duże kryształki lodu. Nie wiem, czy był to zamierzony(...)przyszłości wizytę w restauracji Dwie Trzecie, ale tym razem zabiorę ze sobą męża. I koniecznie muszę spróbować ponownie śliwki, aby mieć porównanie - czy kucharze zamierzyli sobie efekt kryształków w deserze, czy wyszło im to przypadkiem. Polecam z czystym sumieniem. Idealne miejsce na randkę, obiad z rodziną czy po prostu posiłek w miłej atmosferze

Cakes By Kejt
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 186

śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i  olej.  Inspiracja pochodzi

moj przepis na
Torcik Pavlova 179

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc

moj przepis na
Makaroniki z kremem porzeczkowym 141

przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje do słodkości bezy. Makaroniki z zewnątrz mają delikatną skórkę, w środku są mięciutkie i lekko

moj przepis na
Truskawkowe Love 153

godzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli używamy truskawek z kompotu zamiast wrzącej wody może być wrzący kompot nic się nie zmarnuje :)! Smacznego! Truskawkowe Love Truskawkowe Love listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

moj przepis na
Curd bananowo-cytrynowy 156

cytryny. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 minuty, dodać łyżkę oliwy, doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem, ostudzić, można przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego! Curd

moj przepis na
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 175

lodówki do całkowitego stężenia na 3-4 godziny lub na całą noc. Torcik przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przeszedł zapachami. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz, następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie i delikatnie zsunąć torcik na paterę. Kroić bardzo ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku i wytartym

moj przepis na
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 167

palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna płyta chodnikowa, na przykład

moj przepis na
Domowy ekstrakt z wanilii 192

Domowy ekstrakt z wanilii jest bardzo prosty w wykonaniu i obok cukru waniliowego , powinien obowiązkowo znaleźć się w naszych kuchniach, gdyż swoim aromatem wzbogaci niejeden wypiek czy deser. Do przyrządzenia ekstraktu potrzebne są świeże laski wanilii i czysta wódka (niektórzy przygotowują ekstrakt na bazie innego alkoholu, np. rumu, ale zapach alkoholu może finalnie przeważać nad aromatem wanilii). Podobnie(...)miesiącach od przygotowania - do gotowego ekstraktu, dla jego wzmocnienia, możemy ciągle dodawać nowe laski wanilii, również te puste, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu innych wypieków czy deserów - po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt - do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę

Smakołyki Bereniki
Domowy cukier waniliowy 262

będzie potrzebował więcej czasu, żeby "wyciągnąć" aromat z lasek; cukier przyrządzony ze zbyt dużą ilością wanilii, będzie miał bardzo intensywny zapach i już jego nieduża ilość zaromatyzuje wypiek lub deser. Przyrządzam domowy cukier waniliowy od dłuższego już czasu i szczerze mogę polecić moje proporcje składników: na 250g drobnego cukru do wypieków, dodaję 2-3 laski wanilii. Tak powstały cukier waniliowy(...)całość do mniejszych słoiczków, tak, żeby otrzymać produkt gotowy od razu do użycia (bez lasek wanilii) - do cukru waniliowego można dodawać też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków - domowy cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego

Smakołyki Bereniki
Krem cytrynowy 188

Delikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności koloru, możemy dodać jeszcze trochę barwnika, po czym całość RĘCZNIE, dokładnie wymieszać. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Możemy ją rozpuścić

Domowe Torty
Słodki deser na zimno tzw Dirt cake 170

Wiosna!!! zapraszam na słodycz -to popularny deser dirt cake. Deser czekoladowy, ze śmietaną, lekko bananowy – mniammmmm Gotowy deser konsystencją przypomina  tiramisu , różni się jednak i na pewno zrobi furorę  . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
KAWA Festival Warszawa 206

zimnu, ciągamy znajomych i pijemy. Kofeina rozprzestrzenia się w naszych organizmach niczym virus T created by Umbrella Co. w organizmie Alice. Do każdego espresso w każdej kawiarni jest ekstra deser. Glukoza też dobrze działa, rozjaśnia myślenie, wprowadza w błogostan. Ogarnijcie się i chodźcie! Impreza trwa do 29 listopada. My spróbowaliśmy wszystkiego wszędzie. Nie powiemy Wam, gdzie nam najbardziej smakowało(...)Waszym zdaniem najlepszą miejscówkę, to nie chcemy nikogo faworyzować. KAWA Festival Warszawa będzie odbywał się 4 razy w roku. Już czekamy na edycję letnią z kawą mrożoną i deserem lodowym. Nie wiem, czy jest taki plan, ale poddajemy jakby co… A Wy nie czekajcie, tylko biegnijcie do jednej z kawiarni i pijcie/jedzcie! Espresso: 6 PLN / Deser: 7 PLN / Zestaw

GRUBY WAŁEK
Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem 171

oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania