Jeśli sądzisz, że będziesz mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania wcześniej. Jeżeli powinieneś zająć się dużą liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład cukrowy piasek czy cukrowe wafle. Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe(...)obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek i przydadzą blasku. Wyszukane przybranie na przykład cukrowe wafle do deseru lub pikantne pianki do dania głównego, stanowi doskonały niewielki dodatek, dzięki któremu potrawa zyska na elegancji. Wiele przybrań można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala oszczędzić czas w dniu przyjęcia. Innym dobrym pomysłem jest zaplanowanie wyglądu stołu. Pomyśl
ClauditteMissCookingMeryngi , czyli bezy to cudowne połączenie białek i cukru, ubitych razem na sztywno i upieczonych na kształt delikatnych pagórków i spiralek. Najpopularniejszym i zarazem renomowanym australijskim deserem ( a może nowozelandzkim - spór o pochodzenie trwa) jest ponadczasowa pavlova , nazwana na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące(...)wymieszać. Schłodzić w lodówce. do momentu aż mus będzie gęsty i zimny. Oryginalny przepis podaje dodanie do musu 6 żółtek, ja jednak ich nie dodaję - nie mam zaufania do deserów z surowymi żółtkami. Wystudzone blaty przekładać gotowym musem. Część musu zostawić do posmarowania brzegów tortu. Pałeczki bezowe delikatnie pokroić na mniejsze kawałki - długością odpowiadające wysokości tortu. Okleić nimi równo boki
KUCHARNIADrodzy! Pytacie o przepis do deserów na zdjęciach - od dziś możecie je przeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu! Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami, śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia(...)opowieść o tym, jak Siedlisko zamieszkało w moim sercu i o tym, jak ja zamieszkam na trochę w Siedlisku. Opowieść o tym, jak tam trafiłam zostawię na deser, a może kiedyś opiszę w książce.... Znalazłam w Siedlisku to, co cenię i czego szukam i coś czego sama się nie spodziewałam. Spokój, przestrzeń, zieleń, przepiękne wnętrza, kolory, cień pod bocianim gniazdem
KUCHARNIAmożemy zgubić zbędne kg. Do tego lekka dieta i trochę ćwiczeń - rewelka. Lato nadciąga więc i my trochę zadbajmy o siebie :) oczywiście wszystko z umiarem, przecież wiecie, ze uwielbiam desery także nadal będzie kolorowo i różnorodnie na blogu. Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego 100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi
Niezły Młynekpojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane(...)większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek
Pyry na GazPrzedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków
OstryKęsProsty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową(...)gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty. Schłodzić przed podaniem
Ze smakiem i z pasjąspotykamy sztuczny cukier wanilinowy , a nie waniliowy . Niestety… jest to cukier z dodatkiem syntetycznego aromatu. Polecam Wam przygotowanie domowego i pachnącego prawdziwą wanilią cukru, idealnego do różnych ciast, deserów i napojów. Zamiast białego cukru możecie użyć np. trzcinowego lub przygotować oba Składniki: 2 szklanki cukru 2 laski wanilii Przygotowanie: Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru
Oryginalny smakPrzepyszny deser. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Zwłaszcza, że w kuchni już od ładnych paru lat leży zupełnie nie używana opalarka. Kilku pomocnych rad udzielili mi uczestnicy warsztatów w Łochowie. Nie takie to wszystko trudne, a niebo w gębie zagwarantowane! Znakomicie sprawdziły się szklane naczynka w których kupiłam gotowy crème brûlée(...)prawdę po to głównie deser kupowałam, aby mieć naczynia. składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż
Stare Garywieku to miejsce wielokulturowe, które stwarza okazję do poznania kuchni z całego świata i na to David Lebovitz jest otwarty. Zanim jednak zasiądziemy do przystawek, dań głównych i deserów, przejdziemy się po okolicy i posłuchamy o produktach, których używa David i jego filozofii gotowania. Zaprowadzi nas na targ i do lokalnych sklepów. Dowiemy się co poleca, co odradza(...)żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada rozpływa się po kolejnych
W kuchni wieczoremKolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest ważne. Podstawą tego dnia są owoce, które są pod 'przykryciem' kruszonki. Nie wiem co jest lepsze, czy mięciutkie soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób(...)przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon, a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie
Słodkie Przyjemnościwróciła. Dzisiejszy przepis świetnie prezentuje moje odczucia. Chcę wiosny! I to już :) Świeżych sezonowych owoców, ciepłych słonecznych chwil, luzu. Przygotowałam dla Was smaczny, słodki - choć bez cukru, deser owocowy. Mam nadzieję, że znajdą się chętni :) Zapraszam na lekki deser. Zapraszam na owocową wariację!" Składniki na 3 desery: 200 ml śmietanki 30% 2 banany 2 kiwi + miąższ z połówki kiwi
Słodkie PrzyjemnościCzekam na tą wiosnę i czekam i się jakoś doczekać nie mogę! Dziś całe przed południe i drogę popołudnia spędzam w kuchni. Mam nadzieję wyczarować trochę smakowitych wypieków i deserów, gdyż ten weekend będzie dość intensywny. Jak nie zrobię tego dziś, to już nie zrobię tego w ogóle! No nic, trzymajcie kciuki i poczęstujcie się Ananasowo-żurawinowym lekkim deserem(...)kawałkami słodkiej krówki waniliowej. Szybka propozycja na słodki, owocowy deser. Coraz bardziej zastanawiam się, czy na moim świątecznym stole nie pojawią się pucharki z musami owocowymi. Na szczęście mam jeszcze czas na wybór świątecznego menu. A Wy zaplanowaliście już co przygotujecie? " Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietanki 30% ew. łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 plasterków ananasa 2 garście
Słodkie Przyjemnościprzynajmniej święta były udane od strony atmosfery i jedzenia ;) Pewnie nie macie jeszcze wielkiej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie propozycje, dlatego dziś postanowiłam zaprezentować Wam kolejny lekki, owocowy deser. Mus truskawkowy, przełożony jogurtem naturalnym i musem z kiwi. Bardzo smaczny - trochę ostry dzięki dużej ilości musu z kiwi i słodki dzięki truskawkom i małej bezie jako dodatek. Ktoś(...)ochotę?" Składniki na 3 desery: 5 małych kiwi 300 ml jogurtu naturalnego (u mnie Activia) 200 g świeżych truskawek 3 małe bezy (ciasteczka) Sposób przygotowania: Na samym początku do miseczki wrzucamy umyte i obrane kawałki kiwi, następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolity mus i odstawiamy. Dokładnie taką samą czynność powtarzamy z truskawkami - myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie Przyjemnościkażdy lubi, nie wszyscy robili, jednak ten deser według mnie ma coś w sobie. Jest lekki, kremowy, z dodatkiem egzotyki i naszych domowych jagód - do których swoją drogą mam słabość! Dziś przygotowałam dla Was deser - Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami. Lekka wariacja przepisu podstawowego prezentowanego już na blogu. Jeżeli lubicie smak cytryny i nie macie nic przeciwko jagodom(...)deser jest dla Was! Częstujcie się!" Składniki : 360 ml śmietanki kremówki 120 ml mleka + 1 łyżka 3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 trawa cytrynowa Pół szklanki jagód + 2 łyżki cukru + łyżka wody Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy mleko i wrzucamy przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową. Dodajemy cukier puder z wanilią. Gotujemy
Słodkie Przyjemności