deser - 61894 przepisów (strona:346/4127)

Takie łatwe, takie dobre... 168

staram się zmusić do ruszenia zadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam. Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko jednak doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila(...)dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam . Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt, należy je wyciskać na blachę za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Moje z zasady miały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 185

wiem, że teraz herbatę będę piła gorzką.  A mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta. Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się(...)sobą wymieszać, schłodzić w lodówce. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody do pudełka i zamrozić. Smacznego! Słodkie lody polecam na deser do towarzystwa z gorzką herbatą. Albo kawą. Aż się boję, co będzie następne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 137

Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...? Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę(...)niewiarygodnie urocze i owiane aurą tajemniczości. Ciągnie się za nimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
327. 150

całe szczęście. :P Zostałam otagowana przez http://tasty-breakfast.blogspot.com/ , dziękuje bardzo :* 1. Która kuchnia świata jest Twoją ulubioną? Każda po trochu ma w sobie coś co lubię. 2. Wymarzony deser. Chciałabym spróbować prawdziwe tiramisu. A tak po za tym, deser to deser, każdy będzie dobry <3 3. Znienawidzona potrawa. Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy

More food, love and dreams
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 179

które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca Toskanii(...)tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Wam z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko San  Gimignano możecie skosztować najlepszych lodów

Chilli Czosnek i Oliwa
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 122

Jest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia, każda zgłoszona praca była mega apetyczna i wybór był naprawdę trudny.  Ale udało się wyłonić zwycięzców. Moja niespodzianka jest taka, że nie 4 ale 5 osób zostanie nagrodzonych. Więc(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aneta Kobielus     " Deser blue truskawka"-   składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier puder, melon. Podaję warstwy od dołu: galaretka niebieska, na to zmiksowany jogurt z galaretką turkusową, na górę zmiksowane

Malinowe Pocałunki
Walentynki już jutro – 14 lutego. 165

pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji  –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser  -  A na deser ?  - wspólna kąpiel z bąbelkami w wannie i w kieliszku (myślę o pozostałym szampanie), kilka zapalonych świeczek

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 225

wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed  II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy.  Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi  ugotowanymi śliwkami  ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi .  Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie(...)chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też

Kulinarny karnet Christophera
Babeczkowa sobota 188

którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w sobotę. Posiłek złożony z dwóch dań i deser. Jednak nie o daniach, lecz o tymże właśnie deserze będzie ten post. Otóż na deser były pyszne babeczki z owocami. Niby proste, ale jakże smaczne. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Truskawki 160

Deser truskawkowy Deser z mascarpone i truskawkami Deser z sojowym kremem waniliowym    Galaretka z truskawkami Panna cotta z mleka sojowego Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sorbet truskawkowy Tarta z truskawkami Truskawkowiec   Wiśniowa pianka z truskawkowym musem

Aga w kuchni
Galaretka z truskawkami 170

Składniki: 2 szklanki truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 200 ml kremówki, 1 budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka żelatyny do deserów. Przygotowanie:     Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka(...)łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza , choć troszkę go zmodyfikowałam

Aga w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 255

najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:) W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli i Alastora z Kuchni z wyrakiem, którzy zgłosili do akcji(...)bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti

Chilli Czosnek i Oliwa
Puchar Bogów z Bakalland 140

flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To niejedyne właściwości lecznicze mandarynek. -śmietanka do ubijania 36 % -2 malutkie serki homogenizowane -około łyżka sosu do deserów 1 batinik BA! Bakalland -Baton zbożowy BA! 5 owoców tropikalnych to egzotyczne połączenie ananasa, papai, melona, bananów i wiórków kokosowych, dodające słonecznej energii na cały dzień. Jogurt naturalny listki bazylii(...)najmniejsze.  Na to wszystko łyżeczką nakladamy serek homogenizowany i dodajemy pokruszona niedbale czekoladę. Nie zapomnbijmy oczywicie o naszej sodkiem sycylijskiej mandarynce! To ważne nada ona rześkości całości deseru! I nas troszeczkę odstresuje włącznie z bazylią!  I tak wkładamy do lodówki. Przed podaniem, ubijamy bitą śmietankę na sztywno, dokładamy.  Polewamy sosem do deserów....  a następnie dodajemy jeszcze

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowo-ziarenkowy raj 150

pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego -łyżecza Cynamonowego Raju(...)Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj jakości -podkarpacki miód spadziowy ChNP -sos do deserów bezalkoholowy Przygotuj espresso. Musisz je schłodzić.  Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą.  Dodaj łyżkę Podkarapckiego miodu spadziowego ChNP- on jest jako zdrowszy zamiennik cukru. Wymieszaj ruchem rocierajacym. Na dno szklanki wsyp ziarenka, wlej troche kawy.  Dołóż lody wymieszane

Z Kuchni Do Kuchni
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 181

morza dla 4 osób , wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej. Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner(...)andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania