Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszny pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy(...)szklanki) dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy 2 łyżeczki syropu z „ Cytrynek z imbirem ” oraz miód (ilość miodu można zwiększyć, jeśli lubicie słodsze desery), znów dokładnie mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do gotującej się wody z sokiem. Całość mieszając gotujemy do zgęstnienia (powinno nam to zająć dosłownie chwilę). Podajemy w pucharkach z listkami świeżej mięty
Słodkie okruszkiEterno . Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (u mnie błyskawiczna) 2 garście liofilizowanych owoców* 2 łyżki syropu malina z miodem Eterno + do polania deseru kilka lisków świeżej mięty opcjonalnie: miód do smaku (jeśli Wasze dzieci wolą słodsze deserki) *można użyć świeżych owoców, ale najlepiej twardszych (pokrojonych w kostkę), aby podczas gotowania nam się(...)szybko mieszamy. Naszą gęstą kaszę z dodatkami przekładamy do foremek z zamknięciem. Odkładamy do przestudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy deser z foremek. Całość polewamy syropem „malina z miodem” i podajemy w towarzystwie listków świeżej mięty. Malinowe deserki dla dzieci (na bazie kaszy) Smacznego
Słodkie okruszkitiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka. Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to włoskie cudo. Rachu ciachu i deser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne(...)uniknięciem tłuszczu otóż połowę opakowania daje mascarpone i połowę ricotty, nie zmienia to smaku masa jest nadal puszysta, a kalorii jednak mniej. Resztę opakowania wrzucam do zamrażarki na kolejne desery:) Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm): – 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g) – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – 1 szklanka wrzątku (250 ml) – 1 kieliszek likieru kawowego
Kubki smakutydzień! Poznałam niezliczoną ilość fantastycznych, bardzo uprzejmych ludzi z ogromną pasją. To, co miałam przyjemność tam zobaczyć i zrobić nie da się opisać słowami. Deserów cukierni Czekolada Café nie można już nazwać zwyczajnie deserami... to dzieła sztuki, które dzięki malutkim szczególikom nie tylko zachwycają swoim zjawiskowym wyglądem, ale również ciekawym połączeniem smaków! Wystarczy spojrzeć(...)zdjęcia- każdy deser dopracowany do maksimum możliwości! Z nowymi doświadczeniami i mnóstwem inspiracji wracam na swoje Nastoletnie :). Bardzo dziękuję osobom, dzięki którym mogłam odbyć praktyki w stolicy, zdobyć kolejne bezcenne doświadczenie i wiedzę, która mam nadzieję, zaowocuje w najbliższym czasie. Z czystym sumieniem zachęcam Was do odwiedzenia hotelu Airport Okęcie w Warszawie i spróbowania wyrobów
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na coś zdrowego, pysznego, naturalnie słodkiego i mocno czerwonego. Zdrowy mus buraczano-pomarańczowy zaskoczy nie jedną osobę. Pełen witamin i smaku. Idealny na deser lub lekką kolację. Przygotowuje się go naprawdę prosto. Smakuje nawet osobą nie przepadającym za buraczkami (wiem, bo sprawdziłam ) A co najciekawsze przygotowałam go na bazie… suszonych buraczków. Buraczki od Amkez sprawdzają się(...)nawet w deserach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2 porcje) 30 g suszonych buraczków Amkez 3 pomarańcze + 2 plasterki 1 banan 5 łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy 30 g suszonych buraczków. Zalewamy je świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy, możemy dodać odrobinę miąższu z pomarańczy. Całość odstawiamy na 5 minut, żeby buraczki lekko namokły. Po tym czasie przekładamy
Słodkie okruszkikuchni – pana Artura Górę, który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina Ankiersztejna, który osobiście przyszedł się dowiedzieć, czy kolacja nam smakuje. Zapowiadając deser dyrektor hotelu powiedział, że jest bardzo ciekawy naszej reakcji, gdyż zazwyczaj wywołuje on (deser oczywiście;) na gościach wielkie Wow! Miało być to coś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam w domysłach: płonące(...)owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa, przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała z lodami. Całość smakowała bajecznie, zresztą wyglądała również! Cóż pozostaje
Obiad gotowyCzasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru(...)Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre ciasteczka ;) Prosty deser z budyniem i musem jabłkowym (bez cukru) kilka kromek domowego ciasta (ja użyłam bezglutenowego z karobem i bananami ) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu śmietankowego słoiczek domowego musu jabłkowego ekspandowane ziarna zbóż do dekoracji Mleko przelać do garnka, zostawiając około
FitKotDobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser. Co prawda upiekłam tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi. Składniki: biszkopt czekoladowy
Niezły MłynekDomowe sezamki to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, cukru oraz miodu, są świetną przekąską dla dzieci, doskonale zaspakajają ochotę na coś słodkiego, więc zawsze
Smakowite Daniasłynna Wall Street jest nowojorska tylko dlatego, że ktoś się z kimś kiedyś zamienił na muszkatołowe drzewka ;) Gałkę muszkatołową dodaje się do potraw wszelakich! Od mięsiw i warzyw po desery i wino. I taki delikatnie muszkatołowy, bardzo kremowy, oblany malinowym sosem deser, stawiam dzisiaj przed Wami. Sernik...wymagający odrobinę więcej czasu, niż te klasyczne, bo największą robotę robi tu nocne(...)lodówce. Po tym czasie można już się tylko rozpłynąć, tak samo, jak ten sernik rozpływa się w ustach ;) Pachnący domem ale i jednocześnie odrobinę wykwintny, będzie idealny na zimowy deser i jako towarzysz do kawy, czy herbaty :) Sernik muszkatołowy z sosem malinowym Potrzebujesz: Spód: 200g herbatników 100g masła Masa serowa: 500g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 3 jajka 6 łyżek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś zapraszam Was na 5 minutowy deser ze słodkim jabłuszkiem i Cynamonusimi . Deser przygotujecie w ekspresowym tempie. Starczy Wam tytułowe 5 minut. Ciepłe, miękkie, skąpane w słodkim syropie jabłuszka, zdrowy jogurt i płatki zbożowe z cynamonem. Jak dla mnie połączenie idealne. Dla moich dzieci też, bo musiałam przygotować więcej porcji Cynamonusie – czyli płatki zbożowe z cynamonem są pyszną nowością
Słodkie okruszkisię jeden rok, a przychodzi następny. To czas kiedy mogę podsumować zeszły rok i przygotować się na nadchodzący. Lubię zimowe wieczory i poranki ze śniegiem za oknem. Lubię domowe desery. Ten zimowy weekend uczciłam lodami ryżowymi. Proste, a jednak przyjemne w smaku. Ryż na mleku z laską wanilii zna większość z nas. Lody ryżowe to nowy sposób na nadanie codzienności(...)brakowało. Ryż na mleku (w formie puddingu) nie jest w Polsce niczym wyjątkowym. Może Was to zdziwi, ale w niektórych krajach jest zupełnie inaczej. Jest to bardzo często przygotowywany deser w krajach skandynawskich. Szczególnie związany z okresem świąt Bożego Narodzenia. Tradycja dotycząca puddingu ryżowego w Norwegii bardzo przypomina mi moją rodzinną. Z tym, że w przypadku tej pierwszej szczęście
rabarbarowoSłodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie wartego wysiłku deseru. Składniki na żółtą bezę: 2 białka 100 gram cukru pudru szczypta kurkumy Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Bezę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej 1 łyżka masła orzechowego szczypta soli Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia. Wykończenie deseru Na upieczony spód bezowy nakładam masę krówkową oraz mango curd. Całość polewam polewą i umieszczam w lodówce na 2-3 godziny. Po schłodzeniu kroję na kawałki i podaję. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasię 14 kwietnia 2015 w podziemiach bardzo przyjemnej restauracji Dobra Karma w Katowicach. Założenie proste. Robimy pełny obiad wykorzystując głównie stary chleb. Przez pełny rozumiemy zupę, danie główne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni wg stopnia ambicji i wzięli się do pracy. To co uzyskaliśmy(...)nikt nie zaglądał do garnka i nie spuszczał nam pary :) Bajadery W różnych częściach kraju nazywane również bajaderkami, kartofelkami, ziemniaczkami, a nawet kulami śmieciulami. Jest to kwintesencja tematu warsztatów. Deser, który powstał właśnie z odpadków i zwrotów powstających w piekarniach i cukierniach, który szybko podbił serca konsumentów. Składniki: - nieświeże pieczywo - margaryna - kakao - cukier - aromat do ciasta o ulubionym smaku
Kryzysowa Książka KucharskaKochani dzisiaj Sylwester! W sylwestrowym menu nie może zabraknąć deseru. Polecam Pavlova z czekoladą i marakują. Jest to mój ulubiony deser, którego przyrządzanie zawsze sprawia mi dużą przyjemność. Pavlova z czekoladą to puszysta beza, lekko wilgotna w środku. Chrupiąca i słodka. Krem z bitej śmietany i greckiego jogurtu i marakuja świetnie balansują słodką bezę . To wspaniały deser nie tylko
codojedzenia