Świetny i wygodny pomysł na coś owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej
Stare Garypropozycji: * jako słodkie smarowidło do chociażby naleśników- z dodatkiem Waszego ulubionego słodu i cynamonu * wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser * oraz dzisiejsza propozycja- twarożek. * pulpa migdałowa * jogurt naturalny- 150ml * rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże) * szczypiorek * sok z cytryny- odrobina * pieprz i sól * skórka z cytryny Wszystkie składniki
Kraina Miodem Płynącaręce :) Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować jako ciepła zupa na obiad czy nawet jako deser. Mleczna, słodka, syta, a jeżeli chodzi o smak, to z nóg nie powala, jednak warto spróbować, bo być może komuś z Was bardzo przypadnie do gustu? I przy okazji
Kraina Miodem Płynącaszybko zastyga tworząc miękką lecz nie rozpływającą się i gładką powierzchnię. Jeżeli użyjemy jej ciepłej i zaraz po przygotowaniu, to można potraktować jako czekoladowy sos np. do naleśników czy deserów. I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!! * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao
Kraina Miodem PłynącaSernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie! Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek pomarańcza laska wanilii
sama złodyczWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny. Post Domowy cukier waniliowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetrochę przycięłam) i lekko je docisnąć. Sernik wstawić do lodówki. 8. Obie galaretki rozpuścić w 800ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na wierzch sernika i deser z powrotem odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc). 9. Sernik ostrożnie wyjąć z formy. Papier do pieczenia delikatnie usunąć. Herbatniki zemleć i ozdobić nimi brzeg sernika
Mała Cukierenkawszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki..... W sam raz dla mojego K. ;-) PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIświęta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. Był już Szalony cielaczek , była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+. Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu
SzczyptaSmaQsmaku i lekkostrawna.Jest warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Upaly daja sie we znaki.W takie gorace dni najchetniej jemy zimne desery ,no i oczywiscie lody.Moja maszynka do lodow pracuje na pelnych obrotach.Przepisy na lody niskokaloryczne znajdziecie tutaj: klik .Dzis przepis na pyszne lody,niestety duzo bardziej kaloryczne,bo z uzyciem smietanki kremowki 32 % o egzotycznym smaku mango. Bardzo delikatne w smaku i mocno kremowe.Polecam! Skladniki: 1 owoc mango
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawde malo slodkie,uzyjmy raczej miodu.Wody tez nie dolewalam,bo juz arbuz to prawie sama woda.Do sporzadzenia tego koktajlu uzylam resztek melonowo-arbuzowych ,pozostalych po zrobieniu deseru z ich udzialem.Na przepis zapraszam tutaj: klik Skladniki : truskawki melon zolty i pomaranczowy( Gala i Cantalupa) arbuz sok z polowy cytryny Wykonanie: Wszystkie skladniki przechowywalam w lodowce,takze po zmiksowaniu w blenderze otrzymalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza przygotowujacego je ze sliwkami karmelizowanymi, natychmiast wyruszylam po sliwki.Bo wlasnie ten zestaw z karmelizowanymi sliwkami tak mnie zachwycil.I moje przeczucie mnie nie zawiodlo, byly tak pyszne,ze ledwo zdazylam na szybko zrobic to jedno niespecjalne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!