Jest to mojego ulubione ciacho, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama robi je chyba już od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem: 4 serki ostrowia (po 120 g) 300 g śmietany 18 % 4 śnieżki 1 tabliczka gorzkiej czekolady Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli
Bon Appetit MałgorzatyWafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z truskawkami Muffinki z jagodami Blok czekoladowy z bakaliami Panna Cotta Kisielowy deser z jabłkami na zimno Kawa bananowa
Kuchnia domowa Anigarnku zagotowujemy wodę z cukrem, gorącym syropem zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy. 3. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Na zimę będzie jak znalazł do herbatki i deserów. Smacznego
Kuchnia domowa AniDomowy sposób na owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od Margarytki . Składniki: brzoskwinie Zalewa (proporcje): 1 litr wody 1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie) 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: 1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą
Kuchnia domowa AniLubicie słodkie naleśniki jako deser, śniadanko, kolację czy nawet obiad? To te naleśniki powinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :) Składniki: Naleśniki: niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka pół szklanki wody 3 jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób
Kuchnia domowa AniPyszne naleśniki na deser lub słodki obiad. Robiliśmy takie jak byliśmy mali, teraz przypominam sobie te smaki :) Składniki: Ciasto: ( w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe
Kuchnia domowa Aniprzykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego
Kuchnia domowa Aniogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnie dlatego, że straszny ze mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;) Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę. Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem
Codzienna kuchnia niecodziennaEfektowny i smaczny deser , p rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe! składniki (na 4 porcje) 500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek
Stare GaryDeser, który zapewne wszyscy znają. Może nieco już oklepany, ale ponieważ on po prostu nie może się nie udać, więc warto go mieć w zanadrzu. Dlatego podaję. Robiłam na podstawie przepisu z książki "Smaki świata Włochy" autor Linda Doeser. składniki ( 6 -8 porcji) 2 jajka, oddzielone żółtka od białek, + dwa żółtka dodatkowo 100 g cukru 5 kropli
Stare GaryNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny. Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki Składniki: 80 dag truskawek (mogą być zamrożone) 2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców) 1/3 szklanki soku z cytryny 1 łyżka wódki (dałam owocową ) przygotowanie Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej
Stare Garyzostały mi 3 żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale miłośnikom
Stare Gary