lunch, który mogłabym zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia
Magiczna kuchnia Dariitruskawek u nas spadły do poziomu 3 złotych:) A ponieważ sezon truskawkowy nie trwa raczej długo niedziela była dla nas dniem pod znakiem truskawki:) Zaczynając od śniadania a na deserze kończąc królowały truskawy w różnych postaciach. Najważniejsze, że smakowały i znikały z talerzy: Tysio i truskawkowe śniadanie: A teraz już czas na chłodnik truskawkowy przygotowany na bazie pozostałego po bitej
Magiczna kuchnia DariiKsiążka "Kuchnia Fit" Konrada Gacy to zbiór smacznych przepisów na zdrowe posiłki. Znajdziecie w niej propozycje śniadań, obiadów, kolacji a nawet deserów. I to wszystko w stylu fit. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapremedytacją... Chociaż wróć! Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy w domu, a na deser sam sobie zakupił czekoladę z okienkiem. Oboje wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się kijem. Gdzie dwoje ludzi się kocha, nie ma miejsca
bistro mamaJuż w sobotę Dzień Dziecka. Prezenty czekają. W sobotę poszukamy atrakcji dla dzieci na mieście, w niedzielę pójdziemy na Warsztaty Czekoladowe prowadzone przez samą Aurorę Czekoladową
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty dla dzieci, których nie można kupić w pierwszym lepszym sklepie, tylko trzeba zjeździć pół miasta, bo takie wymagające stopy życiowe mają moje pociechy. Czytaj więcej
bistro mamainne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż z jabłkami traktują jak deser. Pierogi z owocami tym bardziej. Czytaj więcej
bistro mamaDziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne. Czytaj więcej
bistro mamareszta to nasz pomysł, pod warunkiem jednak, że nie zabraknie owoców i ciasta na spodzie. Pierwsze Trifle kupowałam w angielskich supermarketach. W przezroczystych opakowaniach, które pięknie eksponowały kolory tego deseru. O właśnie, Trifle powinno być podawane w szklanych pucharkach lub w jednej większej szklanej misie. Tak, aby patrząc z boku, można było zobaczyć każdą warstwę. Czytaj więcej
bistro mamaMam pamięć do potraw lepszą niż do numerów telefonów, rejestracji samochodowych i ludzkich twarzy. Parę dni temu minęłam na ulicy koleżankę ze studiów i patrząc jej
bistro mamaciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie leży w dłoni. Wszystkie przepisy
Pasja Smakuprzekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone truskawki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE masy sernikowej i wykończenie deseru: Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Letnią żelatynę wlewamy do masy
kulinarnyJaDziś odrobina słodkości. A że świeże maliny w zasięgu ręki, to warto było przygotować deser z ich udziałem. Delikatne naleśniki z farszem z białego sera, a do tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :) Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób (4 naleśniki) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka masła
kulinarnyJapojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia. Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem do deserów, aby cukier się skarmelizował. W osobnej sosjerce podajemy serek homogenizowany waniliowy. Smacznego
kulinarnyJapolskich kuchniach została ona przyjęta bardzo chętnie i traktujemy ją obecnie jak powszechny dodatek do dań. W drugiej kolejności zamarzyła mi się mięta. Świetnie komponuje się z owocowymi deserami. Potrafi orzeźwić wiele potraw. No i oczywiście, last but not least, jest składnikiem mohito, czyli drinka, do którego mam ogromną słabość ostatnimi czasy. Na koniec zdecydowałam się na mieszankę rozmarynu, tymianku
W kuchni wieczorem