deser - 61894 przepisów (strona:2064/4127)

ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY 93

foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.Taki zabieg pozwoli na wyciągnięcie galaretek z formy.) Deser wieńczy świeża mięta

Kuchnia w opałach
SMAŻONE BANANY W CIEPŁYM TRUSKAWKOWYM SOSIE 104

zrobić z bananami jak nam mocno dojrzeją, tak że skórka robi się brązowa?  Takie banany robią się bardzo słodkie i miękkie, idealnie nadają się do deseru na ciepło. Moja propozycja to połączenie ciepłego sosu i bananów z zimnymi lodami. SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mrożonych truskawek 1 łyżka miodu lody o ulubionym smaku przyprawa do dań słodkich Kamis

Kuchnia w opałach
NIEBIESKI DESER 74

przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Jak galaretka stężeje rozdrabniamy ją widelcem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Dodajemy serek Capresi i dokładnie miksujemy. Deser układamy w pucharku naprzemiennie. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzi nę.     Dni autyzmu w Opolu

Kuchnia w opałach
BABULCE 96

pamięć, że chyba tak już zostanie. Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego

Kuchnia w opałach
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 130

kochać truskawek. Kupiłam dzisiaj dwa kilo szczęścia i postanowiłam zrobić sernik na zimno. Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki

Kuchnia w opałach
WANILIOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI 100

dzisiaj dopadła mnie depresja :( Trzeci dzień z rzędu wstaję o 5 rano, trzeci dzień z rzędu pada deszcz..... A podobno mamy lato. Żeby odgonić złe moce mega słodki deser i na pocieszenie nowy wygląd bloga. Mam nadzieję, że spodoba Wam się jedno i drugie. SKŁADNIKI:   1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody 1 jajko

Kuchnia w opałach
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MNÓSTWEM SMAKÓW 91

Lato daje nam przyzwolenie na małe, kulinarne grzeszki. Postanowiłam zrobić więc obiad bogaty w smaki, ale trochę przypominający deser. Mmmmm wanilia, pomarańcze, cynamon, czereśnie, melisa.... Szkoda, że nie widzieliście miny mojej córki :) Takie obiadki to ona lubi. SKŁADNIKI: na ciasto 1 jajko szczypta soli mąka  mleko woda gazowana cukier trzcinowy 1 łyżeczka kakao na farsz 1 kostka twarogu

Kuchnia w opałach
DESER OWOCOWO-JOGURTOWY 69

Dzień wolny od pracy = pół dnia na rowerze. Trochę kalorii spaliłam, więc trzeba nadrobić :) Delikatnie bo już późna pora, ale za to smacznie. Zapraszam na najszybszy i najprostszy deser.   SKŁADNIKI:  na 3 porcje 150 g malin 150 g borówki amerykańskiej 10 czereśni 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml serka homogenizowanegowaniliowego 3 łyżki musli z owocami i czekoladą

Kuchnia w opałach
PTASIE MLECZKO 116

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek

Kuchnia w opałach
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 109

relacji osób, które nie przeraziły się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto  ½ szklanki wody (125 ml)  65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej

Kuchnia w opałach
TARTA Z JABŁKAMI 120

Jakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru

Kuchnia w opałach
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 78

szczęście trochę się ohłodziło. Z czystym sumieniem mogę włączyć piekarnik, nie zastanawiając się, czy temperatura w domu dodatkowo podskoczy o kilka stopni. Deser przygotowałam dla mojej córki i jej koleżanki, na nocne pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie im smakował. SKŁADNIKI: 300 g borówki amerykańskiej 100 g cukru 2 duże jajka 1 żółtko 100 g mąki pszennej szczypta soli

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 109

naszym kraju, a ja pokochałam je właśnie podczas pobytu w Turcji. Potrawy które dla Was przygotuję to:   Patlıcan sarması roladki z grillowanego bakłażana z twarogiem  Kazandibi deser mleczny  Taze fasulye  zielona fasolka na sposób turecki  Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami   Karnıyarık      bakłażan nadziewany warzywami i mięsem   Patlıcan sarması

Kuchnia w opałach
FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE 119

miesiąc, w którym bez problemu znajdziemy dojrzałe figi. I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać. Można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post. Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję  1 dojrzała figa owoce granatu 1 gałka

Kuchnia w opałach
SMAŻONE BANANY Z KOKOSEM I MIGDAŁAMI NA LEKKIM RAUSZU 91

Mamo zrobisz dzisiaj coś słodkiego ? Tak pożegnała mnie córka, wychodząc do szkoły. Stanęłam na wysokości zadania i zrobiłam :) Dwie wersje tego samego deseru. Przepis, który zamieszczam jest wersją dla dorosłych bo wzbogacony o białe wino. Przygotowując porcję dla córki w/w składnik został pominięty. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 banan 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka migdałów w słupkach 1 łyżka

Kuchnia w opałach