deser - 61894 przepisów (strona:2059/4127)

Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 126

robię, gdy tak długo mnie tu nie ma... Opowiem Ci o Siedlisku... PANNA COTTA Z DZIKIEGO BZU Z POZIOMKOWYM COULIS /na 4 porcje, pomysł własny/ Letni i bajkowy deser.  Panna cotta pachnie i smakuje dzikim bzem. Razem z poziomkami tworzy rajski duet.  Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 156

czekał na nas specjalnie zarezerwowany stół. Ilość, jakość i sposób podania jedzenia były na najwyższym poziomie - fantastyczne przystawki zapowiadające szwedzkie smaki, idealnie wysmażone steki, świetnie dobrane wino i niebiańskie desery doprawdy przeszły moje oczekiwania  - a są naprawdę wysokie! Dużym atutem na obu promach była doskonała (i jakże przystojna;) obsługa kelnerska, na co zawsze zwracam uwagę. Uwielbiam to uczucie

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 202

wersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 156

ryzyko, dreszcz emocji i podekscytowanie, jakie towarzyszy kolejnym eksperymentom.  Tiramisu... Tak, lubię, ale znowu?  Ten romans już przygasł, jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje.  W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego.  I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 164

żółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 233

dotrzeć do krainy rozkoszy? Co połączyć, jak zamieszać i z czym podać, aby efekt zaspokoił najbardziej wymagające podniebienia, podbił serce ukochanej osoby i stopił wszelkie lody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 176

dobrać takie afrodyzjaki, które są łatwo dostępne i dają wiele możliwości. Tradycyjnie, jak przy wszystkich warsztatach, menu było bezmięsne, a tym razem także niemal bezglutenowe (nie licząc jednego z deserów). Przygotowaliśmy w sumie dziewięć dań, które zebrane razem mogą tworzyć menu długiej, romantycznej kolacji, ale także wyjęte z menu z powodzeniem będą wykorzystane przy innych okazjach.   Jak zawsze

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 204

poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi  Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował  m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu

KUCHARNIA
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 151

Marietta .  Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej i zdradził kilka przydatnych rad związanych z przygotowywaniem dań na bazie makaronu

KUCHARNIA
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 161

lśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc.  W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami i truskawkami.  ... gdybym mogła zatrzymałabym złocisty październik na dłużej.  Ma smak dojrzały, bogaty, tryska słodyczą. Lubię ten typ, który

KUCHARNIA
Paryskie smaki - recenzja i konkurs. 163

niedorzecznie, ale w tym przewodniku można się po prostu zatracić. I wcale nie chcieć wracać z paryskich uliczek, fromagerie, brasserie , sklepów, targów i najsmaczniejszych restauracyjnych adresów. W dodatku na deser dostajemy całkiem sporo przepisów na najlepsze paryskie dania. Czego chcieć więcej? Tylko jednej rzeczy - biletu do Paryża! Oczywiście z "Paryskimi smakami" w torebce.  Biletu do Paryża Wam nie podaruję

KUCHARNIA
Daylicooking poza kuchnią 110

więcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl malinowy 190

mleko roślinne, to z myślą, że je wykorzystam do owocowych koktajli. Moja zamrażarka pęka w szwach od mrożonych owoców: truskawek, malin, borówek i jeżyn. Owoce mrożę właśnie do domowych deserów i koktajli. Na pierwszy rzut poszedł owsiany Koktajl malinowy , który jest pyszny, zdrowy, bez dodatku cukru i innych dodatków. Aby go przygotować wystarczy 250 ml domowego mleka owsianego wlać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SOKI KGH Z GRANATU I PIGWY 137

trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.  Sok smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Lubie granata jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. Wiem ze teraz w moim domu napewno będzie gościł tez ten sok, który jak sami widzicie ma wiele właściwości zdrowotnych. *Pigwa Pigwa to przede wszystkim świetne źródło witaminy

Z Majeczką w kuchni
golden syrup 119

przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód; smak delikatnie mniej cytrynowy, ale to mozna 'podrasowac' ;). Warto zrobic, zobaczycie, jak czesto Wam sie przyda. Skladniki: * 200 g cukru * 50 g wody W wiekszym garnuszku zagotowac cukier z woda, na sredniej mocy. Gotowac

w mojej kuchni