Lubie kawę ... lubię jej smak we wszelkich deserach , jogurtach , serkach itp . Musiałam więc wypróbować jak smakuje w takim tradycyjnym wypieku jak babka . No i smakuje ... konkretnie . To nie jest jakiś delikatny posmak , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna . A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta
Malinowa KawiarenkaSyrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie
naRuszcieDzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;) Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem Moje
Krakowskie smaki Aniintensywnych smaków i aromatów nie odnalazłyśmy na żadnych bazarkach, stoiskach czy innych (nawet typowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub
Wypisz WymalujMalakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym
Ostra na SłodkoŚniadanie czy deser, nieważne. Słodko, czekoladowo, cynamonowo... idealnie :) ~ Pudding czekoladowy z kaszy manny z jagodami i cynamonem ~ Składniki: (1 duża lub 2 małe porcje) 60 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) 500 ml wrzątku lub mleka 2 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cynamonu słodzidło + dowolne dodatki Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do rondelka wlewamy wrzątek (lub zagotowujemy
Kuchenny Skrawek Niebafajnie, a całość dopełnił smak kiwi :) Jest to ciasto idealne dla fanów nie do końca słodkich ciast. Nuta cytryny jest rewelacyjna. Polecam :) Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :) SKŁADNIKI: CIASTO: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 120 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (cały
Serce zamknięte w formie pysznościostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej
Tradycyjna kuchnia Kasidzieło na środku. Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz otworzyć butelkę wina lub nalać wody do szklanek. W nagrodę zafunduj sobie po posiłku jakiś deser - 2 kostki czekolady, albo dobry film. Możesz też nałożyć sobie miskę pyszności, które zrobiłaś i zjeść je przed telewizorem. Poświęć im jednak trochę uwagi i doceń siebie. Podelektuj się smakami
W kuchni wieczoremTrwa sezon na granaty. Co roku czekam z niecierpliwością na te pyszne i zdrowe owoce. Smak granatu jest na tyle uniwersalny, ze można go wykorzystać zarówno do słodkich deserów, jak i do wytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo
Zawsze głodna!Dziś chciałabym Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych deserów. Niestety, nie jest zbyt fotogeniczny, ale mogę Was zapewnić, że w smaku jest obłędny :) Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a najtrudniejszy punkt przepisu to oczekiwanie, aż blok się schłodzi :) Składniki na 1 sporą keksówkę: 400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 4 łyżki gorzkiego kakao
Zawsze głodna!białko. Na szczęscie Newella ma bardzo neutralny smak (kupiłam o smaku naturalnym, jest jeszcze wędzona), który moim zdaniem świetnie wkomponuje się zarówno w dania wytrawne jak i w desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :) Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące, ciagnacy się ser, pyszne dodatki
Zawsze głodna!bardzo smaku, możemy używać różnych dodatków uzyskując różne wersje smakowe. Gotowy pudding możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni i jeść na śnaidanie lub serwować gościom jako pyszny deser. Tak więc odkryłam sposób na śniadanie idealne :) Szybkie w wykonaniu, pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Przygotujcie się na więcej przepisów z wykorzystaniem chia, bo zamierzam trochę poeksperymentować z tymi cudownymi nasionkami
Zawsze głodna!bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru czy tłustej śmietany. W dodatku wystarczy tylko kilka (minimum dwa) składników, a deser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak
Zawsze głodna!Maslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się
Zawsze głodna!