wypiek ten jest banalny jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski
Słodkie PrzyjemnościOstatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi
Słodkie Przyjemnościczęstujemy resztę biesiadujących. Spotkanie tak jak wcześniej wspomniałam miało formę pikniku, mieliśmy możliwość wypróbowania nie tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej. Tym razem naprawdę było w czym wybierać! Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie
Słodkie Przyjemnościdużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana. Choć przyznać muszę, że jeszcze w czasie jedzenia obiadu, nastawiłam się na deser, jednak już nie w Kaszy, a w lokalu obok - w kawiarni u Żarneckich, gdzie wielkość gałki jak i połączenie smakowe zależy tylko od nas. Lody wyrabiane są bez ulepszaczy
Słodkie Przyjemnościszybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette malinowe z gruszką. Składniki : 120 g masła 80 g cukru 250 g mąki 2 jajka 3 gruszki 2 jabłka szklanka malin łyżeczka cukru łyżeczka miodu Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościtradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się! Składniki : 2,5 szklanki mąki łyżeczka proszku po pieczenia 400 ml kefiru 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 gruszek Sposób przygotowania: Do miseczki witamy
Słodkie Przyjemnościpozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają
Słodkie Przyjemnościsię z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Przepis na 12 szt. Składniki : 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru pół porcji sosu
Słodkie Przyjemnościrównie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda? Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym czuję się jak ryba w wodzie. Czekam na Wasze opinie i namawiam do sięgnięcia po pierwszy numer wyjątkowego magazynu kulinarnego GRYZ. uGRYŹcie
Słodkie PrzyjemnościKażdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami. Składniki: 2 x pierś z indyka 4 pomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz
Kitchens Alphabettylko 14kcal. Do czego może się przydać ? Ja używam tego sosu do naleśników , owsianek, ulubionej kaszy manny czy owocowych smoothies... czyli po prostu wszelkiego rodzaju deserów! Można z niego też zrobić gorącą czekoladę; wystarczy, że połączymy ok.3-4 łyżek sosu czekoladowego z 200ml gorącego mleka. Zachęcam Was raz jeszcze do wzięcia udziału w Styczniowym Wyzwaniu
Chocolate Stop Temptingminuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie można zrobić skórki cytrynowe
W Mojej Kuchni Lubięsama nazwa wskazuje ma bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam
Kuchnia PROzdrowotnaBrzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo
Słodka Stronakulinarnej; - wydać tomik albo dwa swoich wierszy; - prowadzić własne warsztaty kulinarne; - spędzić noc w pięciogwiazdkowym hotelu we Francji; - zjeść w trzygwiazdkowej restauracji; - wypić szampana z drobinkami złota; - zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną; - móc gotować z prawdziwą włoską mammą; - wybrać się do Rio na Karnawał; - dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji; Marzenia/plany duże
W kuchni Karmel-itki